Poljska vlada nasprotuje ponovni kandidaturi Donalda Tuska

Foto: epa

Spor med poljskima politikoma Jarosławom Kaczyńskim in Donaldom Tuskom je že tradicija. Svojo nenaklonjenost si politika izražata tako s cinizmom kot tudi z dejanji. Zadnje čase se govori o ponovni kandidaturi Tuska za predsednika Evropskega sveta, pri čemer ga Kaczyński ne podpira. 

Včeraj je Jarosław Kaczyński, sicer predsednik poljske konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki je trenutno na oblasti, dejal, da njegova vlada po vsej verjetnosti ne bo izrazila podpore nekdanjemu premierju Donaldu Tusku pri njegovem potegovanju za drugi mandat vodje Evropskega sveta, navaja sta.

“Tusk je velikanski problem”
Včeraj je poleg tega Kaczyński dejal, da je Donald Tusk za njega “velikanski problem” ter pristavil: “Domišljam si, da poljska vlada ne bo podprla Donalda Tuska za drugi mandat v Evropskem svetu.”  Kot razlog svoje nepodpore je Kaczyński navedel, da na Poljskem, tako v parlamentu kot tudi na sodišču, potekajo določeni postopki, ki bi Tuska lahko obremenili z obtožbami. Ob tem se poljski premier sprašuje, če je takšna oseba primerna za mesto predsednika Evropskega sveta, navaja parlamentarny.

Poljski cinizem v političnem vrhu
Trenutni poljski premier je že pred časom za Tuska dejal: “Bil je slab premier, vendar mu želim vse najboljše kot šefu Evropskega sveta.” Šlo naj bi za cinično čestitko ob izvolitvi Donalda Tuska na že omenjeno mesto. Kaczynski naj bi prav tako izjavil, da je bil Tusk “zelo slab” predsednik vlade. Obenem se je Kaczynski tedaj vprašal “Ali gre za osebni uspeh premierja, ali bo to uspeh celotne države?” Po njegovem mnenju bi bila sicer tedanja izvolitev na čelo Evropskega sveta lahko koristna za celotno Poljsko, če bi Tusk seveda ravnal temu ustrezno, navaja natemat.

Spor se vleče že leta
Napetosti med politikoma so dolgoletna stalnica, saj drug drugega vidita kot svojega konkurenta. Tusk, ki je trenutno v Bruslju, ima za čas po vrnitvi v domovino zagotovo politične načrte. Obenem naj bi Kaczyński Tuska videl kot soodgovornega za letalsko nesrečo v Smolensku in za smrt svojega brata izpred let, še navaja rp. V javnosti je znano, da je poleg navedenega Kaczyński predstavnik konservativnih političnih struj in vrednot v državi, Tusk pa bolj liberalnih.

Domen Mezeg

 • Franc Šink

  Veliko Poljakov se še danes boji oditi v Cerkev, ker se še vedno boji komunistov.

 • Jana Novak

  Tusk piha v isti rog z ostalo bruseljsko golaznijo, ki nam navaža muslimanske horde. Bruselj pljuva po Poljakih, Tusk je pa modro tiho. Denar je sveta vladar.

 • xtc

  mISLIM ;DA TU NI TEŽAV_VLADA MU NAJ ENOSTAVNO ODREČE PODPORO;tUSK PA NAJ PREVERI;KOLIKŠNO PODPORO IMA z referendumom med ljudmi:
  Če bo nizka je tudi čas da odide:

 • tarantela

  Na Poljskem je pred nekaj dnevi preplavilo ulice okoli 6 milijonov ljudi, ki so protestirali proti uvedbi prepovedi splava tudi v primeru bolezni nosečnice ali plodu. Samo tega tukaj ne objavijo.

 • črnaovca

  Poljska je odločno proti begunskim kvotam torej iz te države ne more nihče kandidirati za pomembne polžaje oni bi samo jemali in nič prispevali