Poljska vojska po moči že prehitela nemško

Poljska vojska se privaja na ameriške Abramse. (Foto: epa)

Poljska vojska je glede na junijsko objavo lestvice vojaške statistike Global Firepower, ki ocenjuje vojaški potencial 145 držav, postala dvajseta najmočnejša vojska na svetu – prehitela je tudi Nemčijo.

Neposredno pred Poljsko so na lestvici Vietnam, Izrael in Iran. Medtem je Poljska prehitela Španijo, Nemčijo in Kanado. Na prvem mestu so ZDA, na drugem mestu pa je presenetljivo, glede na zadnje dogodke, Rusija.

V primerjavi z začetkom leta 2022 je Poljska napredovala za štiri mesta. Dejavniki, ki so prispevali k izboljšanju, vključujejo poljsko pridobitev opreme in posodobitev njene vojske, ki se je pospešila po ruski invaziji na Ukrajino.

Poljske vojaške vaje junija letos (Foto: epa)

Avtorji lestvice so visoko ocenili kakovost in količino njenega letalstva, transporta in topništva. Zmogljivosti jurišnega letalstva in mornarice ocenjene pa so bile ocenjene zelo nizko. Global Firepower je kritično ocenil tudi raven vojaških rezerv, ki so bistvene za trajno obrambo.

Pomembno je omeniti, da so se v zadnjih osmih letih izdatki za obrambo na Poljskem povečali za približno 160 odstotkov. Z ravni 40 milijard zlotov (9 milijard evrov) so letni izdatki Poljske za obrambo dosegli 100 milijard zlotov (22,4 milijarde evrov). Trenutno poljska vlada obrambi namenja najmanj 3 % BDP.

Podpredsednik vlade Jarosław Kaczyński je sporočil, da namerava poljska vojska imeti 300.000 vojakov, trenutno pa naj bi imela 170.000 vojakov.

I. K.