fbpx

Poljska zapira meje, da bi se počutila varno: danes pričeli z gradnjo ograje na meji z Rusijo

Foto: Twitter

Poljska Varšava si prizadeva za “zapiranje” meje zaradi bojazni, da jo Moskva uporablja kot kanal za nezakonite migracije. Poljska je nedavno dokončala podobno oviro vzdolž svoje meje z Belorusijo po sporu glede migrantov. Gradnja začasne ovire vzdolž poljsko-ruske meje pa se je začela danes.

2,5 metra visoko in 3 metre globoko pregrado so začeli na Poljskem začeli graditi vzdolž ruske esklave Kaliningrad, je za tuje medije povedal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak. Dela na pregradi bodo predvidoma zaključena do konca leta 2023.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino so poljske oblasti sumile, da namerava Moskva omogočiti nezakonite prehode meja azijskim in afriškim migrantom v EU prek Kaliningrada. Blaszczak je dejal, da je odredil ukrep za okrepitev varnosti Poljske z zapiranjem te meje po nedavni odločitvi ruskih letalskih sil, da začnejo z leti iz Bližnjega vzhoda in Severne Afrike v Kaliningrad. Blaszczak je na tiskovni konferenci v Varšavi povedal, da je “treba mejo zapreti, da bi se Poljska počutila varno“. Povedal je, da je odobril gradnjo začasne ovire vzdolž 210 kilometrske meje.

Blaszczak je povedal, da bo pregrada izdelana iz treh vrst rezilne žice, ki bo visoka 2,5 metra in široka tri metre ter z elektronskim nadzornim sistemom in kamerami. Na poljski strani ograja preprečuje živalim bližnji stik z rezilno žico. Vojaki so začeli postavljati rezilno žico v poljski vasi Vištytis, je za poljsko državno tiskovno agencijo PAP povedala tiskovna predstavnica lokalne mejne straže Miroslava Aleksandrovitz. Vištytis je vas, kjer se stikajo meje Poljske, Rusije in Litve. Litva je tako kot Poljska članica Nata in Evropske unije. Žica naj bi se gradila sočasno na več mestih.

Foto: Twitter

Podobna tisti na meji z Belorusijo
Kaliningrajska pregrada naj bi bila po besedah Poljske precej podobna tisti, ki jo je Varšava zgradila vzdolž poljsko-beloruske meje po lanskem velikem zastoju z Minskom. Takrat je bilo na tisoče afriških in bližnjevzhodnih migrantov ujetih na beloruskih mejah, ker so želeli prestopiti na ozemlja EU. EU in njena članica Poljska sta Minsk, ruskega tesnega zaveznika, obtožili, da uporablja migrante kot del “hibridne vojne” v bloku, da bi ga destabiliziral.

Skupine za človekove pravice so obtožile poljske mejne policiste, da prisilno potiskajo migrante in prosilce za azil nazaj v Belorusijo. Po podatkih Zdravnikov brez meja (MSF) je umrlo najmanj 21 migrantov. Pregrada vzdolž beloruske meje je bila dokončana junija.

Tanja Brkić