fbpx

Ukrajince prebudil zvok siren, pripravljajo se na najhujše: “Pripravili smo ogrevalne točke”

Kijev

V nekaterih ukrajinskih regijah je bilo razglašeno opozorilo pred zračnimi napadi, je bilo zapisano na opozorilni stran za zračne napade “Air Dangers in Ukraine”, poročajo tuji mediji. Oblasti v Kijevu, glavnem mestu Ukrajine, pripravljajo več kot tisoč ogrevalnih točk po mestu, če bo zaradi nadaljevanja ruskih napadov onemogočen sistem daljinskega ogrevanja, je na Telegramu sporočil kijevski župan Vitalij Kličko.

V nekaterih ukrajinskih regijah je bilo danes zjutraj na strani za zračne napade “Air Dangers in Ukraine” objavljeno opozorilo o zračnem napadu, poroča TASS.

Zračni napad je bil razglašen v Dnjepropetrovsku in regijah Poltava, Cherkasy, Kirovohrad, Nikolaev in Harkov ter v delu regije Zaporožja, ki je pod nadzorom Kijeva. Sirene za zračni napad so se ponoči oglasile v regijah Kijev, Čerkasi in Kirovograd v Ukrajini, pišejo ukrajinski mediji. Raketni napadi in napadi z droni so poškodovali 40 odstotkov ukrajinske energetske infrastrukture, večji predeli Kijeva so bili za krajši čas brez elektrike in vode, kar spodbudja racionalizacijo porabe električne energije. Ponoči je bilo sestreljenih 12 od 13 brezpilotnih letal Shaheed, ki so jih izstrelili z vzhoda,” so na Facebooku zapisali iz poveljstva ukrajinskih zračnih sil.

Kot smo poročali,  se je v začetku tedna zgodila serija raketnih napadov na večja ukrajinska mesta, pri čemer so bili tarče prestolnica Kijev ter mesta na severovzhodu in jugu. Kijevski župan Vitalij Kličko je na Telegramu dejal, da je bil del prestolnice “odrezan” zaradi napadov, ki so po njegovih besedah prizadeli kritične infrastrukturne objekte. “Na nekaterih območjih ni oskrbe z vodo,” je dejal.

16.000 domov brez elektrike
Kijevski župan Kličko je na Telegramu zapisal, da mestne oblasti razmišljajo o različnih scenarijih raketnih napadov, pripravljajo pa tudi več kot tisoč ogrevalnih točk v Kijevu. Območja bodo po njegovem zapisu sodeč opremljena z generatorji in založena z osnovnimi potrebščinami. Vlada je Ukrajince, ki so že zapustili državo, pozvala, naj zimo preživijo v tujini, in obtožila Rusijo, da je sprožila novo humanitarno krizo, ker je v beg prisilila še več ljudi, prestrašenih zaradi možnosti, da bodo pozimi preživeli brez elektrike ali ogrevanja. Guverner Kijeva Oleksij Kuleba je sporočil, da je 16.000 domov ostalo brez elektrike, poroča Guardian. V sporočilu na Telegramu je državljanom sporočil, da ukrajinski inženirji že tretji dan delajo brez prestanka. Prebivalce je pozval, naj se pripravijo na izpade elektrike, do katerih bo prišlo zaradi stabilizacijskih izpadov po morebitnih raketnih napadih. Ukrajinski poslanec Oleksij Gončarenko je medtem na Twitterju v znak poguma zapisal: “Kijev. Svetloba bo premagala temo. Ni nas strah.”

Ukrajinsko ministrstvo za obrambo: Iran bo ta mesec v Rusijo poslal več bojnih brezpilotnih letal
Iran namerava v začetku novembra v Rusko federacijo poslati serijo več kot 200 bojnih brezpilotnih letal, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Po podatkih ministrstva za obrambo bodo brezpilotna letala vključevala bojna brezpilotna letala Shahed-136, Mohajer-6 in Arash-2 in bodo “dostavljena prek Kaspijskega morja v pristanišče Astrahan”. Brezpilotna letala bodo dostavili v razstavljenem stanju, ruske sile pa jih bodo ponovno sestavile in prebarvale z ruskimi oznakami, zlasti “Geranij-2”. Odkritje iranskih brezpilotnih letal kamikaze prejšnji mesec je sprožilo veliko negodovanja, saj so razkrila vpletenost Irana v konflikt. Od 13. septembra so ukrajinske obrambne sile sestrelile več kot 300 iranskih bojnih brezpilotnih letal, je sporočilo ministrstvo za obrambo.

Price ne pričakuje pogovorov med ZDA in Rusijo
Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je dejal, da ZDA ne pričakujejo nobenih stikov med ameriško in rusko delegacijo na prihajajočem vrhu G20. “Ne pričakujem, da bo prišlo do pogovorov med ZDA in Rusijo v okviru G20,” je dejal Price na brifingu, poroča RIA Novosti. Vrh G20 bo 15. in 16. novembra na indonezijskem otoku Bali.

Ana Horvat