Poljski predsednik Duda za nov paket sankcij proti Rusiji s soudeležbo Madžarske

Nova madžarska predsednica Katalin Novak, na obisku pri poljskem predsedniku Andrzeju Dudi. (Foto: epa)

Poljski predsednik Duda je poudaril, da je potreben šesti paket sankcij proti Rusiji, ob čemer je izrazil upanje, da bi ga lahko izpogajali skupaj z Madžarsko. Predsednica Madžarske Katalin Novak pa je izrazila upanje, da bi bili izpolnjeni nujni pogoji, da bi Madžarska sankcije lahko podprla. 

Med skupno konference madžarske predsednice Katalin Novak in poljskega kolega Andrzeja Dude v Varšavi je Duda poudaril pomen raznovrstnosti virov energije v času, ko je Rusija Poljski ukinila dostavo svojega plina. Vendar pa je Poljska uspešno premostila izpad na alternativne načine, poroča Polska Agencja Prasowa.

Na žalost pa jo je Madžarska odnesla slabše, saj nima takšne energetske varnosti in možnosti za energetsko diverzifikacijo. S predsednico sta govorila o šestem paketu sankcij proti Rusiji, katerega pomen Novakova zelo dobro razume. Oba sta se strinjala, da je rusko agresijo potrebno zaustaviti.

Foto: STA

Ključna je uporaba miroljubnih sredstev. Duda pri sprejemanju novega paketa sankcij apelira tudi na madžarsko sodelovanje. Madžarska pa je na področju diverzifikacije energije precej omejena, ker so evropska sredstva za obnovo blokirana in posledično zavirajo nove investicije. Poudaril je še, da je energetska varnost Madžarske tudi energetska varnost EU.

Domen Mezeg