fbpx

Poljski predsednik nemškim novinarjem nastavil ogledalo: Poljski mediji bi o skupini posiljevalcev takoj poročali z vsemi podrobnostmi

Poljski predsednik Andrzej Duda in nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier (vir: twitter)

Poljski predsednik je v torek bil na uradnem obisku v Nemčiji, kjer se je srečal z nemško kanclerko in predsednikom, da bi se pogovorili o Iniciativi treh morij. Na tiskovni konferenci pa je z odgovorom na vprašanje o svobodi medijev na Poljskem, nemške novinarje postavil na realna tla.

Srečanje poljskega predsednika Adrzeja Dude in nemškega predsednika Franka-Walterja Steinmeierja je bilo po poročanju spletnega portala thenews.pl namenjeno razpravi o Iniciativi treh morij, ki sta jo v 2015 začeli Poljska in Hrvaška z namenom krepitve sodelovanja 12 evropskih držav, med katerimi je tudi Slovenija. Ravno tako je del pogovorov obsegal razpravo o nemškem projektu Severni tok, s katerim si želi Nemčija zagotoviti dobavo ruskega zemeljskega plina mimo ostalih baltskih držav.

Vseeno si nemški novinarji niso mogli pomagati in si hitro skrenili s teme, da bi Dudo vprašali o stanju svobode medijev na Poljskem. Na vprašanje, zakaj ni poljski državni radio poročal o odločitvi EU, da zamrzne poljsko pravosodno reformo, je poljski predsednik odvrnil: “Težko rečem, nisem takrat poslušal radia, in oprostite, a jaz nimam vpliva na poročanje poljskih medijev.”

Nemški mediji niso svobodni
Zatem je Duda opozoril na realno stanje nemških medijev. “Na Poljskem to poteka tako, da če je ženska ali skupina žensk posiljena, potem ste lahko prepričani, da bodo mediji o tem takoj poročali z vsemi podrobnostmi, ki so na razpolago tisti trenutek. Tako, da imamo brez dvoma na Poljskem svobodo medijev.” Duda je govoril o seriji spolnih napadov, nadlegovanj in skupinskih posilstev do katerih je prišlo na Novo leto 2016 v Kölnu, ko so mediji dolgo molčali o grozodejstvih, ki so jih zakrivili ilegalni migranti.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1055224628170448898

Ravno tako nemško pravosodno ministrstvo ni želelo, da bi se serija posilstev povezovala z njihovimi storilci. Nemški mediji so zgodbo, tako kot številne druge skušali pomesti pod preprogo. Edini razlog zakaj je zgodba prišla v javnost je ogorčenje med uporabniki socialnih omrežij ter delovanja tujih medijev, ki jim nemške oblasti niso mogle nadeti nagobčnika.

Ivan Šokić