[Video] Avstralska novinarka je ruskega ambasadorja soočila z brutalnimi dejstvi

Ruski ambasador se je udeležil intervjuja na avstralski javni medijski hiši ABC News (Vir: zajem zaslona, splet)

Slovenski tradicionalni mediji se le s težavo soočajo s poročanjem o dogajanju v Ukrajini. V tej vojni je namreč agresorka Rusija, ki je v imaginariumu slovenskega levega medijskega establišmenta nekakšna antiimperialitična borka za pravice zatiranih narodov. Da je možen povsem drugačen medijski diskurz, ki ne izhaja iz intelektualne dediščine gibanja neuvrščenih, je možno hitro preveriti na spletu. Tako je na spletu odjeknil intervju ruskega ambasadorja v Avstraliji dr. Alekseja Pavlovskega, ki ga je novinarka iz javne ABC News neposredno soočila z grozodejstvi, ki jih njegova država izvaja v Ukrajini. 

“Ambasador, tukaj v Avstraliji uživate koristi svobodne in odprte družbe. Kako živite sami s sabo? Predstavljate represivni, diktatorski Putinov režim,” novinarka Sarah Ferguson, vpraša ruskega ambasadorja. Ta se ji nasmehne, nato pa preprosto odgovori, da sam še ni imel nobenih težav v svoji državi.

Medtem ko je ambasador hitel pojasnjevati, da je pred zadnjo napotitvijo živel 13 let v Rusiji in da ni imeli nikoli občutka, da živi v avtoritarnem režimu, ga je novinarka prekinila in začela naštevati, kaj točno je imela v mislih, ko je označila režim, ki mu služi za diktatorskega: “Gre za režim, ki je izvedel invazijo na svojo sosedo, režim, ki zatira proteste, kjer so svobodni mediji utišani, kjer so disidenti umorjeni ali v zaporu, kjer se obseg umrlih v vojni skriva pred javnostjo. Kako bi vi opisali to obliko vladavine, če ne kot diktaturo.” 

https://twitter.com/trent_murray/status/1637738356296515587?s=20

Ambasador je odgovoril, da mu ni treba odgovarjati na vprašanja o ruski državni ureditvi in da se je pripravljal na vprašanja, ki se nanašajo na politiko njegove države, mnenje, ki ga goji do določenih vprašanj in vlogo Rusije v svetu. Ko je novinarka soočila ambasadorja z nezakonito invazijo njegove države na Ukrajino, ni hotel odgovoriti na vprašanje in je raje spregovoril o posredovanju ZDA v Afganistanu in Iraku, nakar ga je novinarka prekinila.

To se ne bi moglo zgoditi v Sloveniji
Le stežka si predstavljamo, da bi na slovenski nacionalni televiziji, državni tiskovni agenciji ali dominantnih komercialnih medijih kak novinar zastavil takšno vprašanje ruskemu ambasadorju. Ta sicer od začetka invazije na Ukrajino še ni nastopil v nobeni javni oddaji, se pa udeležuje Rusiji naklonjenih manifestacij, kot je bila denimo partizanska spominska slovesnost v Trnovem pri Novi Gorici, o kateri lahko več preberete – TUKAJ.

Posnetek intervjuja pa je doživel tudi odziv v Sloveniji, med drugim od vodje opozicije Janez Janša, ki je novinarkino vprašanje v luči javne debate o svobodi medijev in sovražnega govora opisal kot potencialni sovražni govor.

Gal Kovač