Novi poljski premier Morawiecki: “Sanjam o ponovno pokristjanjeni Evropi!”

Poljski premier Mateusz Morawiecki (vir: twitter)

Novoimenovani poljski premier Mateusz Morawiecki, ki velja za naslednika legendarnega Jaroslawa Kaczynskega, je v svojem prvem intervjuju povedal, da si želi obuditve krščanske Evrope. Poljska tako vztraja pri svojih stališčih in se postavlja po robu diktatom, ki prihajajo iz Bruslja in Berlina. Nadaljevanje takšne politike bi lahko Poljsko postavilo v položaj nove velesile v Evropi.

Novoimenovani poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je prejšnji teden zaprisegel kot novi poljski premier, je v svojem prvem intervjuju predstavil svojo vizijo prihodnosti Evrope. V njej se je zavzel za krščansko Evropo, ki bo vodena po načelih evrorealizma in bo v nasprotju z agresivno politiko nemškega evroliberalizma.

V intervjuju je Morawiecki povedal: “Sanjam o tem, kako ponovno pokristjaniti EU, saj na žalost v mnogih mestih ljudje ne prepevajo več božičnih pesmi, cerkve so prazne in se spreminjajo v muzeje, kar je žalostno.” Ko ga je sogovornik vprašal, kaj se bo zgodilo, če EU Poljski zaradi tega odvzame evropska sredstva, je Morawiecki dejal, da se spomni, kako je eden od nekdanjih predsednikov v začetku tega leta rekel: “Vi imate vrednote, mi pa sredstva.” Morawiecki se je ob tem namuznil: “Vidite, jaz želim pomagati Zahodu s primernimi vrednotami.”

Poljske ne zanimajo nasprotniki, ampak skrbi za dobro svojih državljanov
Izjava premiera Morawieckega nakazuje na globok razkol znotraj EU. Kakor piše Oriental Review, je spor nastal po tem, ko sta “Bruselj in Berlin združila moči in poskušala prisiliti države, naj sprejmejo prisilno naseljevanje civilizacijsko drugačnih migrantov. Ravno tako [izjava] pove veliko o naraščajoči samozavesti Poljske, ki te dni uradno uvaja konservativno versko ideološko vizijo, s katero se postavlja po robu liberalno-brezbožni politiki EU.”

Sveta maša v katedrali poljske armade (vir: Twitter)

Medtem, ko Berlin nemočno žuga s pestjo in gospodarskimi sankcijami, Varšava nadaljuje svoj program kulturnega preporoda, ki je še kako privlačen narodom v srednji in vzhodni Evropi. “Poljska ima priložnost ponovno postati ena od evropskih velesil, a tokrat z vplivom, ki presega strateško partnerstvo ‘Treh morij’ in ji omogočiti oblikovanje geopolitične slike celine v 21. stoletju.”

Ivan Šokić