fbpx

Poljski premier Morawiecki v Parizu: Dokazujemo, da branimo vzhodno obrobje EU in Nato!

Foto: Twitter

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki je za francoski tisk zatrdil, da Poljska brani vzhodno obrobje EU in Nato. Svojo izjavo je podal za francoski dnevnik “Le Figaro”. Dotaknil se je tudi kazni Evropskega sodišča, naložene Poljski. Prepričan je, da je Evropska unija prekoračila svoja pooblastila. 

V Parizu se je v sredo poljski premier Mateusz Morawiecki pogovarjal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. V pogovoru je izpostavil težave, ki destabilizirajo vzhodno Evropo in predstavljajo resno geostrateško uganko. Med njimi je navedel trgovino z ljudmi, ki jo izvaja beloruski diktator Aleksander Lukašenko, ki z Bližnjega vzhoda uvaža ilegalce, zatem pa jih potiska prek poljske državne meje, poroča Polska Agencja Prasowa.

Velik izziv predstavlja tudi krepitev ruske vojaške prisotnosti v bližini ukrajinske državne meje, kot tudi energetski primanjkljaj Ukrajine (govora je o plinu, nafti in premogu), še eno vročo točko pa predstavlja Moldavija, ruske manipulacije z energenti in ruska propagandna vojna z Zahodom, ki jo spremljajo številni prikriti kibernetski napadi. Morawiecki ravno tako opaža, da skuša ruski predsednik Vladimir Putin mobilizirati javno mnenje. Njegova retorika se nanaša na “zunanjega sovražnika” in na obnovitev “velike Rusije”.

Ruski tanki na Krimu. (Foto: epa)

Vendar pa se poljski premier v pogovoru s francoskim kolegom ni dotaknil področja financiranja zidu na poljsko-beloruski meji. Po njegovem prepričanju je danes poglavitni izziv izoblikovanje skupne politike združene Evrope v luči teh nevarnosti. Prepričan je, da jasno kažejo, da izpolnjujejo svoje dolžnosti in da branijo vzhodne obronke tako EU kot tudi Nata. Prepričan je še, da bi morala polovico stroškov gradnje zidu na meji kriti EU. Meja je sicer zatesnjena in jo bodo še bolj zatesnili. S tem pa so pokazali zlasti Lukašenku, da ne more nadlegovati EU.

Domen Mezeg