[Video] Prizori pacientov na intenzivni negi iz slovenske bolnišnice, ki povedo več kot tisoč besed – kar 80 odstotkov jih je necepljenih

Datum:

V javnost je prišel posnetek iz covidnega oddelka slovenske bolnišnice, ki prikazuje paciente v borbi za življenje, ob njih pa predano zdravstveno osebje. V UKC Ljubljana opozarjajo, da so razmere na intenzivnih covidnih oddelkih še vedno kritične. Po besedah vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaža Jereba so že daleč prek roba zmogljivosti. Med bolniki na intenzivnih oddelkih pa celo še nekoliko narašča delež necepljenih.

                   

Stanje je iz dneva v dan bolj resno. Število pacientov, ki potrebujejo oskrbo, iz dneva v dan raste, kadra pa primanjkuje, zato je tudi državni sekretar na ministrstvu za zdravje, Franc Vindišar, na včerajšnji novinarski konferenci ljudi pozval, naj se izogibajo adrenalinskim športom in preostalim športom, kjer je možnost za nesrečo večja. Pojasnil je, da v primeru nesreče za pacienta ne bi mogli primerno poskrbeti, saj preprosto ni dovolj kadra za vse.

Nikakor se ne morem strinjati z ocenami, da smo na robu. Z vso odgovornostjo trdim, da smo že daleč preko roba zmogljivosti ustrezne, varne, strokovno optimalne obravnave covidnih bolnikov, ki ležijo na oddelkih za intenzivno zdravljenje,” pa je danes opozoril vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb. Po njegovih besedah sistem zdrži le še zaradi izjemnega truda zdravnikov, medicinskih sester in drugega pomožnega osebja, ki skrbi za bolnike.

Po podatkih NIJZ  je bilo včeraj opravljenih 7194 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, od tega je bilo pozitivnih 2668, kar predstavlja 37,1 odstotka vseh testiranih. Bolnišnično oskrbo potrebuje 1145 pacientov, od teh jih 286 potrebuje intenzivno nego.

Med pacienti na intenzivni negi kar 80 odstotkov necepljenih
Predstojnica infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je pri tem opozorila, da je med tistimi, ki v nadaljevanju potrebujejo tudi zdravljenje v intenzivni enoti, vedno več necepljenih. Po Jerebovih besedah je med bolniki na intenzivni negi trenutno 80 odstotkov takih, ki niso bili cepljeni proti covidu-19.

Image

Kot je dejal, se ljudje bojijo zapletov zaradi cepljenja, po drugi strani pa pozabljajo, da lahko tudi bolezen vodi do številnih zapletov. Na covidnih oddelkih UKC Ljubljana umre 24 od skupno 100 sprejetih bolnikov, brez njihove pomoči bi umrli vsi.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...