fbpx

Poljski strokovnjak svari: Francozi želijo doseči vojaški dogovor z Rusijo

Foto: epa

Medtem ko se je na vzhodu Ukrajine namesto pričakovane ukrajinske protiofenzive pričelo težko opozicijsko vojskovanje, naj bi med Francijo in Rusijo prišlo do vojaškega usklajevanja interesov na škodo Ukrajine. Pogovor, še bolj pa domnevna tema pogovora, je pri nekaterih članicah zveze Nato naletel na ogorčenje, poroča portal Remix.

Rusko ministrstvo za obrambo je v četrtek sporočilo, da je prišlo do telefonskega pogovora med načelnikoma ruskega in francoskega generalštaba. Gerasimov in Burkhard sta govorila o situaciji v Ukrajini in afriški regiji Sahel, kjer ima Francija strateške interese. Podrobnosti pogovora še niso znane, po poročanju ruske TASS je do pogovora prišlo na pobudo Francije.

Po pogovoru so se pojavile špekulacije o sami temi pogovora. Poljski strokovnjak za mednarodne odnose Przemysław Żurawski vel Grajewski je pogovor ostro kritiziral, saj bi tovrstno dogovarjanje lahko vodilo v sporazum o spoštovanju interesov ene in druge sile. Rusi naj bi od Francije pričakovali tiho podporo v Ukrajini, v zameno pa bi ruska skupina vojaških plačancev Wagner spoštovala francoske interese v Sahelu. “Mislim, da je to bila ponudba, ne vemo pa, ali je bila sprejeta ali ne,” je komentiral Grajewski.

Poljski strokovnjak Grajewski svari, da bi lahko prišlo do vojaškega dogovarjanja med Rusijo in Francijo. (Foto: YouTube)

Članice Nata francoske pogovore sicer sprejemajo različno, ocenjuje Grajewski. Države vzhodnega bloka so zgrožene, Združene države, Kanada, Združeno kraljestvo in Danska nad pogovori najbrž “niso navdušene”, Nemčija in Italija pa naj bi imeli za tovrstne pogovore razumevanje. Poseben primer je Španija, od katere se je pred leti hotela odcepiti Katalonija, separatistične težnje pa so tedaj imele podporo Rusije.

Nemška blokada dostavi orožja
Do pogovora prihaja po razkritju nemškega častnika Der Spiegel, da naj bi Nemčija blokirala špansko dostavo tankov Leopard 2A4 Ukrajini. Scholzova socialdemokratska vlada naj bi posvarila Špance, da s svojo namero krši domneven neformalen dogovor zahoda, da se Ukrajini ne bo dostavljalo tankov. Neformalni dogovor so medtem že zanikale številne države, med drugim Združeno kraljestvo, Norveška in Poljska.

Andrej Žitnik