Svoboda dala krila nestrpnežem; Nova24TV znova tarča napada!

Datum:

Čeprav je glavnina slovenskih medijev naklonjenih levici, nekateri očitno ne prenesejo, da obstaja nekdo, ki si drzne opozoriti na drugo plat kovanca. To je mogoče trditi za neznanca oziroma neznanko, ki se je pred Predsedniško palačo v Ljubljani spravil nad parkiran avto Nove24TV. Je to oblika depolitizacije medijev, kot jo je napovedovala nova oblast?

Medtem ko je televizijska ekipa naše televizije pokrivala enega izmed dogodkov v Predsedniški palači, je nekdo v službeni avtomobil Nove24TV zalučal jajce. Ob tem bo zanimivo spremljati odzive vodilnih politikov levice ob napadu na medij, saj so pred volitvami obljubljali bolj strpno družbo.

Kaže, da je to ta na veliko opevana “strpnost”, ki naj bi jo s seboj prinesla nova oblast. Ker pa je bilo mogoče že pred samim uradnim nastopom mandata videti napoved revanšizma, ne čudi, da ljudje (konkretneje njihovi privrženci) sledijo tovrstnemu zgledu. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je namreč dejal, da je napočil čas, da se iz javnega prostora spravi medije, kot je Nova24TV, ker naj bi se s tem prepodilo tudi sovraštvo. V prevodu pa se v resnici želijo spraviti na tistega, ki si drzne opozarjati na nepravilnosti izbrancev globoke države.

Oktobra 2015 je s svojim delovanjem pričel portal Nova24TV in pa za tem še televizija, ki sta dodobra prevetrila medijski in politični prostor. Z odpiranjem tem, ki se jih drugi “naključno” niso dotikali, so dobili državljani priložnost, da ne slišijo vedno zgolj enega pogleda zgodbe, ampak tudi drugega in si s tem lažje ustvarijo lastno mnenje. Ker pa globoka država na Nova24TV ne more vplivati na uredniško politiko, je medij tarča napadov tistih, ki se imajo za najbolj strpne, čeprav so sami v resnici najbolj nestrpni.

Ne gre za osamljen primer
Daleč od tega, da gre za prvo obliko napada. V stavbo Nova24TV so namreč v preteklosti že metali granitne kocke in ne zgolj enkrat razbili znak z napisom Nova24TV. Svojo kulturo pa so do drugače mislečih pokazali tudi protestniki, ki so med drugim zaslužni za Golobovo zmago. Eden izmed njih je namreč med poročanjem iz protestov pljunil v našo kamero, raper Zlatan Čordić pa je denimo celo želel snemalcu iz rok izpuliti kamero.

Foto: Nova24TV
Foto: STA

Novembra lani je vodja levičarskih protestov Jaša Jenull, sin vrhovnega državnega tožilca, vpričo televizijske kamere TOP TV vandaliziral službeni avtomobil novinarske ekipe Nova24TV in ga polepil z nalepko s protestniško vsebino. Še pred njim pa so na avtomobil nalepili več drugih nalepk.

Foto: Top News

Z nastopom Gibanja Svoboda na oblast si seveda ne moremo obetati, da bi se nestrpnost, ki jo je deležna naša televizija, tudi sankcionirala, saj je ta v interesu vladajočih. Strpno je namreč vse, dokler je to usmerjeno proti tistim, ki niso njihovi. To logiko dodobra potrjuje odločitev vlade, da izpeljejo amnestijo prekrškov in glob, izrečenih petkovim protestnikom v času prejšnje vlade.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Iranski režim v lanskem letu usmrtil kar 834 nedolžnih ljudi

V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je...

Znanstveno konferenco Alma Mater Europaea bo odprla komisarka Šuica

Alma Mater Europaea med 18. in 13. marcem prireja...

Predstavitev nove knjige o komunističnih zaporih in taboriščih med leti 1945 in 1954

Študijski center za narodno spravo vabi na predstavitev znanstvene...