fbpx

Poljski zunanji minister meni, da je nevarnost vojne v vzhodni Evropi najvišja v zadnjih 30 letih

Zunanji poljski minister, Zbigniew Rau (Foto: sta)

“Vojno tveganje je najvišje v zadnjih 30 letih,” je opozoril poljski zunanji minister, Zbigniew Rau, ki je zagotovil, da bo Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) pod novim poljskim predsedovanjem sodelovala pri reševanju varnostne krize v vzhodni Evropi.

Poljski zunanji minister Zbigniew Rau je ob svoji napovedi sodelovanja poljskega predsedstva OVSE pri reševanju varnostnih izzivov regije v četrtek z novinarji na Dunaju razložil tudi prednostne naloge poljskega predsedovanja organizacije, ki se je začelo 1. januarja, pri čemer se je skliceval na poljsko zgodovino in njene izkušnje pri nasprotovanju imperialnim težnjam njenih sosed. Rau je je opozoril, da je nevarnost vojne v vzhodni Evropi najvišja v zadnjih 30 letih, hkrati pa je tudi izrazil pripravljenost za odpiranje širšega dialoga med narodi in v ta namen predstavil pobude.

“Podiranje železne zavese pred 30 leti je bil trenutek, ko sta moj narod in vsa srednja Evropa ponovno pridobila suverenost in državnost,” je dejal Rau, ko je omenil tudi, da bodo kot narod s travmatično zgodovino, ki je imel koristi od miru v Evropi”, svojo izkušnjo delili med svojim predsedovanjem OVSE. Med izzive za mir in varnost, s katerimi se sooča OVSE, je navedel širjenje konfliktov, vojaška spopada, radikalizacijo, terorizem, spodkopavanje nadzora nad orožjem, posledice pandemije in globoke kršitve človekovih pravic in svoboščin.

Zunanji poljski minister Zbigniew Rau (Foto: epa)

Poljska si želi mirne rešitve konflikta z Ukrajino

Poljski zunanji minister je opozoril, da ti izzivi vodijo v naraščajočo negotovost, delitve in strahove v srednjeevropskih skupnostih, zagotovil pa je tudi, da poljsko predsedstvo organizaciji ne bo ravnodušno do varnostnih pomislekov držav članic. V zvezi z Ukrajino je Rau poudaril, da je OVSE pripravljena pomagati pri lajšanju trenutnih konfliktov. Napovedal je osredotočenost na mirno rešitev konflikta v Ukrajini in okoli nje, ki bi bila skladna s sporazumi iz Minska in bi v celoti spoštovala suverenost, ozemeljsko celovitost in enotnost Ukrajine, ki jih priznava mednarodna skupnost.

Tanja Brkić