fbpx

Poljski zunanji minister Rau: Evropa je v največji vojni nevarnosti v zadnjih 30 letih

Poljski zunanji minister Zbigniew Rau. (Foto: epa)

Poljski minister za zunanje zadeve Zbigniew Rau je posvaril, da je Evropa trenutno v največji vojni nevarnosti v zadnjih 30 letih. 

Svojo izjavo je podal tekom aktualnih diplomatskih pogajanj ta teden, katerih namen je umiriti napetosti glede ruskih zahtev, da se Ukrajini nikdar ne dopusti članstva v zvezi Nato, poroča Reuters.

Po poročanju Polsatnews je svojo izjavo podal v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Poljsko vodstvo si bo prizadevalo za rešitev varnostnih izzivov v vzhodni Evropi.

Fotografija je simbolična. (Foto: YouTube)

Rau je ob tem napovedal odprtost za dialog in pripravljenost za predstavitev pobud v ta namen. Poudaril je še, da se že nekaj tednov ukvarjamo z možnostjo resne vojaške eskalacije v Vzhodni Evropi.

Minister je spomnil na tragično zgodovinsko izkušnjo s Sovjetsko zvezo
Minister se je ob tem spomnil poljske zgodovinske izkušnje upora proti imperialnim težnjam sosednjih držav in podreditve tuji velesili. Poudaril je pomen uničenja železne zavese za Poljsko in srednjo Evropo. Izpostavil je zlasti tragičnost tedanjega dogajanja, zlasti to, kako so komunistične oblasti streljale na delavce, ki so protestirali (v letih 1970 in 1981).

Domen Mezeg