fbpx

Pompeo se je srečal s predstavnico iranske opozicije

Nekdanji ameriški sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo. (Foto: epa)

Mike Pompeo, nekdanji sekretar Združenih držav Amerike, se je v Albaniji srečal s predsednico iranske opozicijske stranke Maryam Rajavi, s čimer je izrazil nasprotovanje iranskemu režimu. Pompeovo srečanje s predstavnico opozicije je pozdrav iranski alternativi in ​​hkrati jasen in odločen korak k izkoreninjenju islamskega fundamentalizma.

Ob srečanju v Albaniji sta nekdanji državni sekretar ZDA Mike Pompeo in Maryam Rajavi, novoizvoljena predsednica iranskega nacionalnega sveta za odpor Irana, simbolično obiskala Ashraf 3, kjer živi na tisoče članov organizacije MEK (iranska organizacija), tam pa so zbrani zgodovinski dokazi 120-letnega odpora iranskega ljudstva v času treh iranskih diktatorjev. Vsekakor je srečanje Pompea in Rajavijeve v tem času pomemben politični dogodek, sploh ker so jedrska pogajanja zastala, v iranskih mestih pa so priča mnogim vstajam.

Srečanje državnega sekretarja ZDA in predstavnice iranske opozicije se je zgodilo v času, ko je iranski vodja Ali Hamenej pred mejnikom glede jedrskih pogajanj, hkrati pa tudi na razpotju med tem, ali še naprej vztrajati pri strogem islamizmu in izvajanju terorja nad regijami ali v ospredje postaviti ljudstvo in z dvigom gospodarstva pomagati pri revščini, ki pesti več kot 80 odstotkov Irancev. Doslej je iranski režim vedno izbral prvo možnost in mnogi menijo, da je naivno misliti, da bo iranski režim prenehal s poskusi izdelave atomske bombe. Pompeo je po poročanju tujih medijev ob srečanju z Rajavijevo iranskemu ljudstvo napovedal “sekularno, demokratično in nejedrsko republiko, za katero upa, da se bo ob pomoči vseh Irancev na svetu kmalu oblikovala.”

Pompeov obisk priznanje demokratični alternativi
Pompeov obisk Ashrafa 3, sedeža iranske opozicije, je mogoče razumeti kot nekakšno priznanje demokratične alternative, ki jo vodi Rajavijeva. Poleg tega ni mogoče prezreti možnosti za zmago republikancev na prihajajočih volitvah v ZDA. V zadnjih letih je iranska teokracija že trikrat poskušala izvesti atentat na Rajavijevo, pri čemer je najbolj znan atentat v Villepinteju blizu Pariza, kjer je vodila iranski odpor. To naj bi kazalo na bojazen, ki jo ima iranski režim pred alternativno vlado, ki jo vodi ženska, saj je iranski režim znan po zatiranju žensk in jim prepoveduje zasedanje visokih funkcij. Poskusi iranskih voditeljev reševanja gospodarstva je povzročilo še večjo inflacijo in visoke cene brez primere, zaradi česar milijoni ljudi zelo težko kupijo kos kruha. Ljudstvo tolažijo s tem, da se je prodaja nafte podvojila in da za devizne rezerve in kopičenje surovin ni potrebno skrbeti, vendar je to le metanje peska v oči.

Maryam Rajavi na plakatih protestnikov kot simbol upora proti režimu (Foto: epa)

Kot znamenje odpora proti strogemu in diktatorskemu režimu se je razvil močan demokratični upor, ki počasi ruši vladajoči režim na ozemlju Irana že leta, zato dobro razumejo tudi Ukrajino, ki z briljantnim odporom ščiti Evropo pred Putinovo Rusijo. Po poročanju tujih medijev iranski odpor za svobodo traja že 40 let. Pred vzpostavitvijo fundamentalističnega in brutalnega imperija, o čemer je nekoč sanjal islamistični ajatolah Ruhollah Homeini, pa je padlo več kot 40 tisoč ljudi, političnih zapornikov in padcev za svobodo. Tako kot je bil povsod podprt ukrajinski odpor, mora biti podprt tudi iranski. Pompeov obisk pri Rajavijevi v Albaniji je pozdrav iranski alternativi in ​​hkrati jasen in odločen korak k izkoreninjenju islamskega fundamentalizma.

Sara Kovač