fbpx

“Ponorela politična korektnost”: Lepa dekleta zaradi ljubosumnih feministk ostala brez promocijskega dela v formuli 1

Hostese F1, ki bodo zaradi feministk ostale na cesti (vir: twitter)

Da novodobni feminizem nima ne repa ne glave, je jasno že lep čas. Zdaj pa je gibanje “za pravice žensk” doseglo nov višek absurda, saj so feministične aktivistke dosegle, da so organizatorji formule 1 hostese (grid girls), ki so bile del tekmovanja več desetletij, umaknili s prizorišča. Dekleta, ki jim je služba hostese na dirkališču F1 pogosto odpirala vrata v svet motošporta, bodo tako ostala brez dela. Svoje ogorčenje so hostese izrazile tudi na družbenih omrežjih, kjer so udarile po norih feministkah, zaradi katerih so ostale brez služb.

Naloga hostes ni bila nikoli razkazovanje oblin ali biti “provokativen pomanjkljivo oblečen kos pohištva”. Naloga hostes formule 1 je bila promocija sponzorjev F1. Po navadi so nosile obleke z imeni sponzorjev, se pogovarjale z množicami in nosile table z imeni dirkačev na startni stezi.

Vsega tega naj bi bilo zdaj konec, saj je, kot poroča Business Insider, vodstvo F1 sklenilo, da hostese ne sovpadajo s časom. Kakor je rekel komercialni direktor F1 Sean Bratches: “Čeprav je bilo zaposlovanje hostes na startni stezi značilnost tekmovanja formule 1 že desetletja, čutimo, da tradicija ni v skladu z vrednotami organizacije in je v popolnem navzkrižju z modernimi družbenimi normami.” V izjavi za javnost so v F1 še zapisali, kako s takšno potezo želijo privabiti novo občinstvo.

Brez služb zaradi feministk
To ni všeč dekletom, ki so ostala brez služb. Rebecca Cooper, ki je bila v svoji karieri hostesa na startni pisti petkrat, je tako na Twitterju zapisala, da je “smešno, da ženske, ki pravijo, da se ‘borijo za pravice žensk’, določajo, kaj bi drugi smeli in ne smeli početi, ter nam preprečujejo, da bi delale, kar imamo rade in na kar smo ponosne. [To je] ponorela politična korektnost.” Svoje besede je podprla tudi s fotografijami oblek, ki jih je nosila kot hostesa F1.

Zgodba o uspehu je tudi kariera Michelle Westby, ki si je z delom promocijskega modela tlakovala kariero v motošportu, kjer je zdaj uspešna kaskaderka in voznica v driftingu. “Če ne bi bilo dela na pisti oziroma promocijskega manekenstva, ne bi bila, kjer sem v z ‘moškimi dominiranem’ športu.” Westbyjeva je na Facebooku zapisala, kako prejema številna sporočila deklic, ki jim je v navdih.

“Česar se ljudje ne zavedajo, je to, da imajo dekleta znanje o izdelkih in ekipah, ki jih promovirajo – to je del službe.” Ob tem je še izpostavila, kako so hostese na startni stezi bolj oblečene kot povprečna najstnica, ki se odpravi v trgovino. “Zdaj sem upokojena, a misel, da so dekleta izgubila veliko bistvenega zaslužka, zato, ker feministke mislijo, da vedo najbolje, medtem ko nimajo pojma, kar je frustrirajoče,” je zaključila Westbyjeva.

Ivan Šokić