fbpx

Popoln poraz socialistke v Romuniji: Klaus Iohannis prepričljivo premagal Viorico Dancila na predsedniških volitvah

Klaus Iohannis ostaja predsednik Romunije. (Foto: epa)

Romunija je dobila novega – starega predsednika države. Na predsedniških volitvah je prepričljivo zmagal Klaus Iohannis in tako pometel s socialistično kandidatko, nekdanjo predsednico vlade Viorico Dancila. Iohannis je prejel 66,5 odstotka glasov.

Klaus Iohannis ostaja predsednik Romunije. Z zgodovinskimi 66,5 odstotka glasov je premagal bivšo predsednico vlade Viorico Dancila. Kandidatka socialistov je prejela najmanj glasov v zgodovini nove Romunije po padcu totalitarnega Ceaușescujevega režima.

Iohannis je v svojem govoru izjavil, da gre za zgodovinsko zmago, vendar bitka še ni končana. Udeležence je pozval, naj se množično udeležijo lokalnih in parlamentarnih volitev naslednje leto in pošljejo romunske socialdemokrate v opozicijo. “Po tej zmagi bi rad naredil ogromno stvari. Rad bi bil del ustvarjanja nove večine, ustvarjene iz demokratičnih sil, ki bodo Romunijo pripeljale do modernizacije evropskih vrednot,” je v svojem zmagovitem nagovoru izrazil Iohannis.

Mulțumim, România! Mulțumim, dragi români!

Gepostet von Partidul Naţional Liberal am Sonntag, 24. November 2019

Zmaga Iohanissa posledica katastrofalne vladne politike in korupcijskih afer socialdemokratov
Poraz romunskih socialnih demokratov je zelo prizadela socialiste. Zaradi katastrofalne vladne politike so v poletnih mesecih potekali protivladni protesti v večjih romunskih mestih. V Bukarešti se je zbralo 50 tisoč romunskih državljanov, ki so zahtevali odstop premierke Viorice Dancila, vladajoča oblast pa je proteste zatrla s policijskim nasiljem.

Socialisti so doživeli popoln poraz. Na fotografiji nekdanja premierka in predsedniška kandidatka Viorica Dancila. (Foto: epa)

Luka Perš