V Romuniji padla socialistična vlada, polna korupcijskih škandalov

Viorica Dancila (Foto: epa)

Romunski parlament je danes izglasoval nezaupnico vladi premierke Viorice Dancila. Nezaupnico je podprlo 238 poslancev in senatorjev na plenarni seji obeh domov parlamenta, ki imata skupaj 465 članov. Vlado so sicer pretresali številni korupcijski škandali, Dancila pa je bila že tretja premierka iz vrst PSD od parlamentarnih volitev leta 2016.

Premierka Viorica Dancila se je za politično preživetje borila od avgusta, ko je liberalna stranka Alde izstopila iz koalicije z njenimi socialdemokrati (PSD).

Razpad koalicije je bil še en hud udarec za PSD, ki sta jo močno oslabila že odhod bivšega šefa stranke Liviuja Dragneaja v zapor in slab rezultat na majskih volitvah v Evropski parlament.

Socialistična vlada se je soočala s številnimi korupcijskimi škandali
Vlada je padla le nekaj tednov pred novembrskimi predsedniškimi volitvami, na katerih bo kandidirala tudi Dancila. Za zdaj ni jasno, ali padec vlade pomeni razpis predčasnih parlamentarnih volitev ali pa bo opozicija poskušala sestaviti novo vlado s prebežniki iz PSD, poroča STA. Dancila bo do takrat opravljala tekoče posle premierke.

Romunski parlament. (Foto: epa)

Vlado so sicer pretresali številni korupcijski škandali, Dancila pa je bila že tretja premierka iz vrst PSD od parlamentarnih volitev leta 2016. Njena predhodnika sta zapustila položaj po notranjih bojih z bivšim šefom stranke Dragneo, ki je bil maja zaradi korupcije obsojen na tri leta in pol zapora.

Peter Truden