Poraz Clintonove še ni pozabljen: V njenem imenu se maščuje Obama

Datum:

Obama se v boju za oblast, da pokaže in dokaže, da je še vedno v ZDA ‘bog in batina’ ter nekoliko tudi zaradi maščevanja, ker ni zmagala njegova favoritka Hillary Clinton, oklepa bizarnih ukrepov, ki jih izvaja prioritetno. Seveda, dnevi v Beli hiši se mu iztekajo, Obama pa bi očitno rad dokazal, da so vse niti še v njegovih rokah. Vsaj tako si lahko razlagamo, saj je 35 ruskih diplomatov obtožil vohunjenja in jih izgnal iz Amerike.

A 35 izgnanih ruskih diplomatov ni vse, saj Obama nadaljuje s svojim načrtom in je že izdal sankcije proti še šestim Rusom, ki so večinoma na visokih položajih v ruski obveščevalni službi, ter petim drugim subjektom, ki jih je ameriška vlada obtožila vohunjenja v ameriških institucijah pred volitvami. Rusi pa so že zanikali kakršno koli vpletenost v ameriške volitve, poroča Russia Today.

Kmalu po izgonu 35 ruskih diplomatov iz ZDA se je odzvala tudi Moskva in sporočila, da sankcije Washingtona kažejo na nepredvidljivo in celo agresivno zunanjo politiko Obamove administracije.

“Sankcije so nepravične in na podlagi mednarodnega prava tudi nezakonite”

Ruski predsednik Vladimir Putin. foto STA
Foto: STA

“Žal mi je, da je bila to osebna odločitev predsednika Obame. Sankcije so nepravične in na podlagi mednarodnega prava tudi nezakonite,” je dejal, po poročanju Russia Today, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Poudaril je, da se bo Moskva na ameriške omejitve primerno “ustrezno in vzajemno” odzvala. Povračilni ukrep “bo v ZDA povzročili nemir na več področjih.”

“Glede na sedanje ‘prehodno obdobje’ v Washingtonu pa pričakujemo, da bomo rešili ‘te nerodnosti’ in obnašanje kot slon v trgovini s porcelanom. Upamo, da bomo s skupnimi ukrepi normalizirali bileteralne odnose,” je poudaril Peskov.

Časa imajo 72 ur, da zapustijo ZDA

barack-obama-foto-sta
Kremelj je vse obtožbe ZDA zavrnil. foto STA

Združene države Amerike so izgnale 35 ruskih diplomatov in jih razglasile za nezaželene osebe v ZDA, kar pomeni, da bodo morali državo zapustiti v 72 urah. Prav tako so morali zapreti dve ruski predstavništvi v New Yorku in Marylandu, ki jih Rusija po mnenju ZDA uporablja za vohunjenje. Med ukrepi, ki jih je napovedal odhajajoči predsednik ZDA, so sankcije proti ruskima obveščevalnima agencijama FSB in GRU, vse skupaj pa je odgovor ZDA na kampanjo, ki jo Kremelj izvaja nad ameriškimi diplomati v Moskvi zaradi obtožb, da naj bi ruski hekerji namerno delovali proti Hillary Clinton in demokratski stranki v korist Donaldu Trumpu ter ‘pripomogli’ k njegovi zmagi na predsedniških volitvah.

Obamova zapuščina

Donald Trump in Hillary Clinton. Arhiv STA.
Donald Trump in Hillary Clinton (foto: STA).

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je  dejal, da se se ne želi ukvarjati z domnevnim ruskim vpletanjem v ameriške volitve, že pred tem pa je podvomil v ugotovitve obveščevalcev, navaja STA.

To bi lahko pomenilo, da bo po prevzemu položaja 20. januarja 2017 uvedene sankcije preklical.

V ozadju pa je očitno, da Obama ‘namerno’ želi še pred odhodom iz Bele Hiše za seboj pustiti precej  ‘odprtih’ problemov Trumpu.

 

Daily Mail pa je Obamovo odločitev označil kot ‘direktivo hladne vojne’. Omenjeni portal še poroča, da je po Obamovem ‘napadu’ na Ruse dramatičen korak storil tudi Vladimir Putin, ki je zaprl anglo-ameriško šolo v Moskvi le nekaj ur po tem, ko je Obama napovedal nove sankcije proti Rusiji. V to šolo je vključenih približno 1.200 učencev iz 60-ih različnih držav.

S. P. S., M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...