fbpx

Portlandski strelec je bil podpornik Antifa: Kako dolgo še sprenevedanje levice, da ne gre za nevarno organizacijo?

Foto: epa

Identiteta strelca v oboroženem napadu, v katerem je umrl podpornik Donalda Trumpa, je razodeta. Šlo naj bi za 48-letnega bivšega vojaka, podpornika skrajne organizacije Black Lives Matter, ki se je v preteklosti izrekel tudi kot “100% podpornik Antifa”. V preteklosti naj bi že večkrat bil obtožen, celo aretiran in nato izpuščen.

Lokalna policija sicer uradno še ni razodela njegovega imena, vendar je s pomočjo lokalnega časnika Oregonian in tudi družine strelca, njegovo ime prišlo v javnost. Šlo naj bi za 48-letnega bivšega vojaka, podpornika BLM in Antifa, Michaela Foresta Reinoehla. Reinoehla tako preiskujejo zaradi smrti Aarona ‘Jaya’ Donielsona, podpornika Donalda Trumpa in pripadnika desne patriotske molitvene skupine.

Identiteto Reinoehla naj bi policiji pomagala odkriti njegova družina, od katere se je povsem oddaljil. Sorodniki so namreč prepoznali njegovo tetovažo s podobo stisnjene pesti, ki jo ima na vratu. Kot je dejala strelčeva sestra v pogovoru s časnikom, obsojajo dejanje in ne podpirajo nasilja, saj nasilje rojeva zgolj nasilje, ne vodi nikamor in ne rešuje nobenega izmed ameriških problemov.

Osumljeni z bogato kriminalno preteklostjo
Osumljeni naj bi imel bogato preteklost kršenja zakonov. Od nezakonitega nošenja orožja, upiranja aretaciji, napada policije, vožnje pod vplivom prepovedanih substanc, prehitre vožnje, ko je bil z njim v avtomobilu njegov mladoletni sin, orožja v avtu, ko je bila z njim njegova 11 letna hčerka. 30. julija bi se moral pojaviti na sodišču prav zaradi nezakonitega posedovanja orožja, upiranja aretaciji in napada na policijo, a je bil izpuščen.

Na družbenih omrežjih Reinoehla je bilo mogoče videti, da gre za precej radikalnega podpornika BLM in Antifa, ki je napovedoval: “Bo vojna in kot vsaka vojna, bo imela žrtve”.

Kot tolikokrat doslej so po streljanju demokrati in republikanci krivdo prelagali drug na drugega, portlandski župan Ted Wheeler, ki že nekaj časa zavrača vstop Nacionalne čete v mesto, pa je za streljanje krivil Donalda Trumpa in negovo “retoriko”.

Donald Trump se je na njegove besede odzval s kritiko, češ, da župan ne zna urediti zadev v lastnem mestu in z napovedjo, da bodo, če tega tudi v bodoče ne bo znal, federalne oblasti to storile namesto njega.

Aleš Ernecl