Poslovil se je velik prijatelj Slovenije in junak demokratičnih procesov Zvonimir Šeparović

prof. dr. Zvonimir Šeparović (Foto: Facebook)

Na Hrvaškem so mediji pred dvema dnevoma poročali o smrti nekdanjega profesorja, ministra in pravnika Zvonimirja Šeparovića, ki je umrl v 94. letu starosti. Šeparović je bil prvi med pravnimi avtoritetami nekdanje SFRJ, ki se je junaško oglasil v bran zaprtih v vojaških zaporih na Metelkovi, torej v bran Janezu Janši, Ivanu Borštnerju in Davidu Tasiću. Bil je tudi podpisnik peticije političnih zapornikov SFRJ za izpustitev Janše kot žrtve montiranega procesa. Nedvomno je bil velik prijatelj Slovenije.

“Poslovil se je prof. dr. Zvonimir Šeparovič. Pogumen pravnik in bojevnik za človekove pravice. Junak, ki se je junija 1988 prvi med pravnimi avtoritetami nekdanje SFRJ oglasil v bran nas zaprtih v vojaških zaporih na Metelkovi,” je žalostno vest sporočil premier Janez Janša. Poslanec Franc Breznik je zapisal, da je odšel pionir svetovne viktimologije in dodal, da je bil Šeparović tudi svetovna avtoriteta za človekove pravice in leta 2014 podpisnik peticije političnih zapornikov SFRJ za izpustitev Janše kot žrtve montiranega procesa. Med letoma 1999 in 2000 je bil Šeparović pravosodni minister, na mednarodnem haaškem sodišču pa je vložil tožbo proti ZR Jugoslaviji zaradi genocida. “Po izraelski ustavi nihče ni pooblaščen odpuščati zločinov v imenu žrtev,” je dejal.

Šeparović se je rodil 14. septembra 1928 v Blatu na Korčuli, kjer je končal osnovno šolo. Gimnazijo je obiskoval v Dubrovniku in Splitu, kjer je maturiral leta 1947. Istega leta se je vpisal na Pravno fakulteto v Zagrebu. Med študijem je delal kot novinar za Studentski list in Radio Zagreb. Diplomiral je leta 1953. Po končani fakulteti je več let delal v pravosodju. Od 1955 do 1961 je bil uslužbenec Okrožnega sodišča v Krapini, Okrožnega sodišča v Zagrebu in Okrožnega sodišča v Karlovcu. Leta 1961 je postal docent na Pravni fakulteti v Zagrebu. Tega leta je tudi magistriral iz kazenskega prava s temo “Žrtev zločina”. Od 1963 do 1965 je bival na inštitutu Max-Planck za kazensko in mednarodno pravo v Freiburgu, kjer je zaključil specializacijo. Doktoriral je leta 1966 s temo “Kazensko-pravno varstvo prometne varnosti”, in sicer na Pravni fakulteti v Ljubljani.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1488835022043889672?s=20&t=HdFu1hjf9XXR1dvEg14Htw

Od leta 1961 do 1998 je poučeval kazensko pravo in kriminologijo na Pravni fakulteti v Zagrebu, od 1985 do 1987 pa je bil dekan. Bil je tudi rektor Univerze v Zagrebu – na to mesto ga je izvolila univerzitetna skupnost proti volji vladajočih struktur takratne enopartijske komunistične države – kasneje je prejel tudi naziv zaslužni profesor. Poučeval je tudi na Univerzi Mito na Japonskem in na Katoliški univerzi v Salvadorju. Bil je soustanovitelj Svetovnega viktimološkega društva in član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Šeparović je bil tudi član številnih mednarodnih organizacij vključno z American Society of Criminology, American Society of Law and Medicine, World Society of Law and Medicine in International Association of Penal Law. Prav tako je postal postal prvi hrvaški stalni predstavnik pri Združenih narodih. V Zagrebu je Zvonimir Šeparović 30. januarja sklenil svojo pestro življenjsko pot, za seboj pa pustil zapuščino, po kateri se ga bomo spominjali še dolga leta.

Sara Bertoncelj