fbpx

Poveljnik ameriških sil Afganistanu napoveduje državljansko vojno, vzpon terorizma in ameriške zračne napade

Načelnik Združenega štaba Oboroženih sil ZDA general Mark Milley (foto: EPA)

Po kaotičnem ameriškem umiku iz Afganistana general ameriške vojske Mark Milley še ni pripravljen pozabiti in iti dalje. Tako obljublja, da se bodo ameriške operacije v Afganistanu nadaljevale ob prvi priložnosti.

Načelnik Združenega štaba Oboroženih sil ZDA general Mark Milley ocenjuje, da se bodo razmere v Afganistanu najverjetneje razvile v državljansko vojno. Trditev ameriškega generala je vsekakor zanimiva ob dejstvu, da imajo talibani več ali manj nadzor nad celotno državo, zadnji ostanki upornikov v dolini Panjshir pa so tik pred porazom.

Milley vseeno dvomi, da bo talibanom uspelo oblikovati stabilno vlado ter po poročanju RT opozarja, da bi lahko nastali vakuum in kaos privedla do ponovne krepitve terorističnih organizacij, kakršni sta Al Kaida in Islamska država. S tem v mislih naj bi se administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna zavezala, da bo nadaljevala s protiterorističnimi misijami v državi, a brez lastnih vojakov v Afganistanu in razvite obveščevalne mreže na terenu.

Talibani v Afganistanu (foto: EPA)

“In če se pojavi prilika, bomo morali nadaljevati z operacijami, če se pojavi grožnja proti ZDA,” fantazira Milley. Ena takšnih priložnosti se je pojavila tik pred odhodom Američanov. Z dronom so bombardirali vozilo, v katerem naj bi bil podpornik teroristov IS-K, jugo- in srednjeazijskega krila Islamske države. Napad z dronom, v katerem je umrlo 10 civilistov, od tega 7 otrok, je Milley opisal kot “pravičniški udarec”. Če kaj, bodo ravno taki ameriški napadi, v katerih je večina žrtev otrok in civilistov, še dodatno utrdili talibansko oblast.

Ivan Šokić