[Video] Prestrašeni civilisti, streli, panika: V javnost pricurljal posnetek, ki razkriva kaotično evakuacijo iz Afganistana

foto: posnetek zaslona

Videoposnetek ameriškega marinca je pokazal, kakšen je bil v resnici videti ameriški umik iz Afganistana. Medtem ko se je v medijih gradila podoba urejene in sistematične evakuacije, podobe na videu razkrivajo, da sta med zbranimi vladala kaos in panika.

Video dogajanja med evakuacijo Američanov na letališču je posnel marinski desetnik Mike Markland, po posnetkih sodeč z GoPro kamero, pritrjeno na njegovi čeladi, poroča RT. Od objave posnetka je bil Markland že deležen pritiskov nadrejenih, naj video umakne.

Markland je umaknil osemminutni posnetek kaosa in panike, ki je vladala tako med Afganistanci kot tudi ameriškimi vojaki, a je pri tem izpostavil, da je video v tem času že eksplodiral v popularnosti in pozval vse gledalce, naj ga shranijo in sami delijo naprej po spletu.

Video je sicer sestavljen iz izsekov daljšega obdobja snemanja. Začne se z vkrcanjem pripadnikov ameriških oboroženih sil na transportno letalo C-17 na neznanem letališču. Po pristanku v Kabul so oboroženi Marinci po poročanju RT zavzeli položaje okoli letališča, medtem ko so nekateri ostali v družbi vojakov in afganistanskih civilistov.

Slabo poskrbljeno tudi za ameriške vojake

Nato sledijo prizori kaosa. Množica civilistov je začela pritiskati ob ograjo, medtem ko so ameriški vojaki izstreljevali dimne bombe in gumijaste metke. Samo nekaj metrov od trume civilistov je s pištolo v tla streljal mož, za katerega se ugiba, ali je bil ameriški vojak, domnevno naj bi šlo za varnostnika na kabulskem letališču. V še enem prizoru je videti, kako eden od “civilistov” drugega civilista udarja s kopitom kalašnikova. Ni znano, ali je bil domnevni civilist v resnici pripadnik talibanov, varnostnega osebja ali katere tretje afganistanske frakcije.

Ameriška evakuacija iz Kabula je bila vse prej kot mirna. (Vir: Reddit)

Ravno tako težko je zaobiti prizore ameriškega uničevanja tistih nekaj primerov opreme, ki je niso prepustili talibanom. V videu je razvidno, kako vojaki razbijajo računalnike in avtomobile z oznakami NATO. Videti je tudi posnetke, ki razkrivajo, kako slabo je bilo poskrbljeno tudi za ameriške vojake. Prizori, kot so zanemarjena stranišča, kjer si vojaki brišejo zadnjico z enim vlažilnim robčkom, za večerjo sendvič nekje na hodniku, povedo vse.

“Video bo še vedno obstajal, taka je realnost interneta,” je v objavi, ki jo je na zahtevo nadrejenih očitno tudi moral izbrisati, zapisal Markland. Splošen vtis je, da ima Pentagon te dni hude težave z nezadovoljnimi vojaki. Medtem ko vojaški vrh skuša v očeh javnosti pustiti vtis, da je bila evakuacija urejena in mirna, ter objavljajo propagandne posnetke ameriških vojakov, ki pestujejo afganistanske dojenčke, je realnost očitno zelo drugačna.

Ivan Šokić