fbpx

Požar v čilskem pristaniškem mestu Valparaiso uničil več kot 200 hiš

Požar v pristaniškem mestu Valparaiso Foto: STA

Čilska predsednica Michelle Bachelet je obiskala žrtve požara v pristaniškem mestu Valparaiso.  Obsežen požar je uničil najmanj 222 hiš. Vzrok ponedeljkovega požara še ni znan, ni pa izključen nameren požig.  

Državni tožilec Juan Ingnacia Sepulvede domneva, da je ogenj  morda izbruhnil na rekreacijskem območju Fundo Quebrada Verde, kjer se med drugim nahaja glinena peč. Ni izključeno, da je bil na delu požigalec. Ogenj je izbruhnil zunaj mesta, zaradi močnega vetra pa je kmalu dosegel četrt v južnem delu Valparaisa. Državni sekretar na čilskem notranjem ministrstvu, Mahmud Aleuy, je pojasnil, da je požar izbruhnil zaradi visokih temperatur in se hitro razširil tudi zaradi nezakonitih odlagališč odpadkov.

Najhujši požar v zgodovini Čila je bil v Valparaisu sicer aprila 2014, takrat je ogenj zahteval 15 življenj. V požaru je bilo ranjenih najmanj 19 ljudi, med njimi štirje gasilci. Okoli 400 ljudi so evakuirali. Po besedah državnega sekretarja Aleuya je ogenj ogrožal okoli 500 hiš. Gasilci so zagotovili, da ogenj nikogar več ne ogroža.

B. J., STA