fbpx

Pozitivne učinke pri zdravljenju koronavirusa daje zdravilo za ebolo remdesivir, ki ga proizvaja ameriško podjetje Gilead

epa

“Podatki kažejo na to, da ima remdesivir očiten, nespregledljiv pozitiven vpliv na zdravljenje bolezni” je prepričan Anthony Fauci, sicer Direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni v ZDA, glede omenjenega zdravila, ki ga testirajo v številnih državah po vsem svetu. Zdravilo, ki je sicer namenjeno zdravljenju ebole kaže pozitivne učinke pri zdravljenju okuženih s koronavirusom. Ameriški raziskovalci so namreč na skupini 1090 pacientov naredili test, pri katerem so eno skupino zdravili s tem zdravilom, drugo pa s placebom. Zdravilo je pokazalo učinkovitost pri osebah, v poznejšem stadiju obolenja. Poljski strokovnjaki ob tem poudarjajo, da bi bilo smiselno zdravilo dati pacientom že v začetnem stadiju obolenja, saj bi le tako lahko prišli do pravega učinka in ne šele na koncu kot priporoča avtor zdravila – ameriško podjetje Gilead. 

ZDA bi bile lahko prva država, ki bi za zdravljenje okužbe koronavirusa uradno privolile v uporabo zdravila za ebolo, torej remdesivir. Gre za zdravilo ameriškega proizvajalca Gilead. Po mnenju ameriškega direktorja Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni Anthonyja Faucija zdravljenje z omenjenim zdravilom prinaša očitne, pozitivne posledice za paciente, poroča tvnmeteo.tvn24.

Remdesivir je sicer testiran v številnih državah po svetu z namenom zdravljenja covid-19. Nekateri pacienti so namreč po prejetju zdravila hitreje prišli do zdravja. Določena težava pa je v tem, da se zdravilo daje šele bolnikom s težjo obliko covida-19.

Foto: iStock

Remdesivir je bolezen pri pacientih skrajšalo s 15 na 11 dni, tudi smrtnost je manjša
Fauci se sicer sklicuje na rezultate raziskave, v kateri je sodelovalo 1090 obolelih iz različnih držav, pri čemer so nekateri med njimi prejemali remdesivir, drugi pa placebo. Zdravilo, ki so ga prejemali pacienti je skrajšalo čas okrevanja s 15 na 11 dni. Obenem so imeli tisti, ki so ga prejemali tudi več možnosti za preživetje. V tej skupini je bila smrtnost zgolj 8 odstotna, v skupini, ki je prejemala placebo pa 11,6 odstotka.

Remdesivir je sicer zgolj eno izmed zdravil, ki ga znanstveniki po svetu testirajo za boj proti novemu virusu, vendar pa gre v tem primeru za raziskavo izvedeno v skladu z vsemi ameriškimi standardi, kar bi lahko kmalu privedlo do uradnega priznanja njegove uporabnosti v tej državi. To bo verjetno prvo takšno zdravilo v ZDA.

Svetovna zdravstvena organizacija ostaja skeptična, pravi, da je potrebnih več raziskav
Ob tem pa Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je še prezgodaj za potrditev učinkovitosti tega zdravila v boju s covid-19. Po mnenju organizacije bi bilo potrebno izvesti več raziskav. Poljski raziskovalci pa se pritožujejo nad navodili proizvajalca, da je zdravilo namenjeno zgolj bolnikom s težjo obliko covida-19, kar po njihovem mnenju zmanjšuje efektivnost. Zdravilo je smiselno podati že v zgodnji fazi so prepričani.

Zdravilo proti malariji učinkovito proti COVID-19 (foto: EPA)

Zdravniki ameriških zveznih držav New York in New Jersey so nedavno že poročali o več kot 400 uspešnih primerih zdravljenja obolelih s COVID-19. Izredno učinkovito naj bi bilo zdravilo hidroksiklorokvin, ki se sicer uporablja za zdravljenje malarije in lajšanje simptomov lupusa.

Domen Mezeg