fbpx

Poznavalec Ferfila: Bidnove grožnje Rusiji so nesmiselne

Profesor na FDV in poznavalec ameriške politike Bogomil Ferfila (Foto: Nova24TV)

Na nedavnem virtualnem vrhu, kjer sta se prek videopovezave pogovarjala ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin, je Biden Putina opozoril, da bo glede vprašanja z Ukrajino ostrejši od nekdanjega predsednika Baracka Obame. Po mnenju poznavalca ameriške politike Bogomila Ferfile nima smisla, da Biden zaostruje odnose z Rusijo, ki bo sicer sledil najprej ameriškim interesom. “Grožnje so nesmiselne, saj samo še bolj zaostrujejo odnose. Stvari bi morali reševati za mizo v Ukrajini, Putin bi moral zagotoviti, da se vojaško ne bo vmešaval, medtem ko bi morala tudi Ukrajina zagotoviti, da ne bo svojih vojakov pošiljala v ruske enklave v Ukrajini,” je poudaril Ferfila.

Po sestanku med ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, kamor novinarjem ni bilo dovoljeno, je Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan javnosti razkril, da je Biden opozoril Putina, naj ne ponavlja vojaških vpadov v ukrajinski teritorij po tem, ko si je priključil Krim leta 2014. Spomnimo: takrat je bil predsednik ZDA še Barrack Obama, Biden pa je bil podpredsednik države.

“Pogledal vas bom v oči in vam povedal, kot je predsednik Biden pogledal predsednika Putina v oči in mu povedal, da smo sedaj pripravljeni narediti stvari, ki jih nismo bili pripravljeni narediti leta 2014,” je dejal Sullivan novinarjem med novinarsko konferenco, je poročal Breitbart.

Foto: Facebook

Po mnenju poznavalca ameriške politike Bogomila Ferfile verjetnost vojne ni velika, saj se Biden zaveda, da ima Rusija močno vojsko, skupaj s Kitajsko pa bi bila skoraj nepremagljiva. “Grožnje so nesmiselne, saj samo še bolj zaostrujejo odnose. Stvari bi morali reševati v Ukrajini, Putin bi moral zagotoviti, da se vojaško ne bo vmešaval, medtem ko bi morala tudi Ukrajina zagotoviti, da ne bo svojih vojakov pošiljala v ruske enklave v Ukrajini,” je poudaril Ferfila.

ZDA napovedujejo močne gospodarske in druge ukrepe, če bi Rusija oblegala Ukrajino
Sullivan je novinarjem med drugim pojasnil, da bi se Biden poslužil “jasnih in odločilnih” dejanj, kjer so vključene tudi gospodarske sankcije zoper Rusijo, če bi slednja vojaško oblegala Ukrajino.  “Ukrepi, ki smo jih postavili na mizo, so zasnovani tako, da pokažejo ruski vladi, če se bo vključila v invazijo, bodo tukaj posledice,” je dodal. Šlo naj bi predvsem za “močne gospodarske in druge ukrepe”. V medijih so se pojavila nekatera ugibanja, da naj bi EU in ZDA razmišljale o težjih sankcijah zoper večje ruske banke in bi omejile možnost Rusije, da bi lahko svojo valuto rubelj menjavala v tuje valute, poroča RT.

Foto: Facebook

Kot so še dejali, naj bi zahodne države ciljale tudi na ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF), moskovski državni premoženjski sklad in otežile investitorjem, da bi lahko kupovali ruski dolg na finančnih trgih z že izdanimi vrednostnimi papirji. Ameriški uradniki se tudi pogovarjajo o izključitvi Rusije iz bančnega omrežja SWIFT. Pri napovedi gre za eno največjih sankcij proti Rusiji doslej, kar pa bi posledično vplivalo na običajne ruske državljane. “Biden zasleduje predvsem interese America First, tukaj bi se morala Evropa nekoliko umakniti oziroma stopiti korak nazaj in ne samo slediti Ameriki, ki bi lahko z vojno povzročila škodo Evropi,” meni Ferfila.

Biden je opravil klic s Putinom po podatkih, da Rusija ponovno kopiči vojsko na ukrajinsko-ruski meji
“Predsednik Biden je ponovil svojo podporo ukrajinski suverenosti ter ozemeljski celovitosti in je pozval k deeskalaciji in k vrnitvi k diplomaciji,” so še dejali v Beli hiši po klicu. Biden je opravil klic s Putinom, saj so obveščevalni podatki pokazali, da Putin stopnjuje kopičenje vojaških sil na rusko-ukrajinski meji. Bela hiša je med drugim dejala, da je Biden “izrazil globoko skrb ZDA in naših evropskih zaveznikov o ruski eskalaciji vojaških sil, ki obkrožajo Ukrajino”.

Bolj kot vojna so možne gospodarske sankcije zoper Rusijo, kar pa spet ni nujno dobro za Evropo. “Denimo Merklova je pripeljala projekt Severni tok 2 do konca, medtem ko nova nemška koalicija tega projekta ne podpira, Nemci pa so tukaj vložili ogromno denarja,” je izpostavil Ferfila. Putin tudi med drugim vztraja, da se Ukrajina ne pridruži zvezi Nato, kar je pričakovano. Kot nam je pojasnil Ferfila, je bilo dogovorjeno, da se sile Nato ne bodo približevale ruski meji in Putin pri tem samo brani to, kar je bilo dogovorjeno.

Sara Rančigaj