fbpx

Pozor! S temi letalskimi prevozniki nikar ne letite, dobili so rdečo luč evropskih letališč

Foto: STA

Evropska komisija je posodobila črno listo letalskih prevoznikov. Na to listo so uvrščeni vsi letalski prevozniki, ki jim je zaradi pomanjkljive varnosti prepovedano leteti na evropska letališča ali z le-teh. Komisija listo pripravlja že sedem let, od zadnje posodobitve pa so z nje nekaj letalskih družb celo umaknili. 

Tako na listi ni več letalskih družb Zambije, Air Madagascarja in treh indonezijskih letalskih družb – Citilinka, Lion Aira in Batik Aira. Te družbe so svojo varnost v letalskem prometu namreč močno popravile, zato jim je po novem dovoljeno leteti tudi v Evropo.

Na črni listi pa se je znašla večina letalskih prevoznikov iz Afganistana, Angole, Konga in velike večine drugih afriških držav, Kazahstana, Indonezije, Nepala, Sudana in drugih držav. Tako je na primer na prepovedani listi tudi Air Koryo iz Severne Koreje, Iran Air iz Irana ter sedem letalskih družb iz Sierra Leoneja.

Celoten seznam letalskih prevoznikov si lahko pogledate na tej povezavi, priporočljivo pa je, da ga dobro preverite predvsem, če boste potovali v katero od teh držav ter boste odpotovali z letališča zunaj Evropske unije. Letalske družbe namreč nimajo prepovedi letenja, pač pa le letenja z letališč znotraj Evropske unije, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije.

Glavna je skrb za varnost potnikov
Evropska komisija se trudi, da bi seznam posodabljala čim bolj ažurno, glavno vodilo pa je zagotavljanje varnosti potnikov. “Varnost v letalskem prometu je moja prva prioriteta. Objava zadnjega seznama je posledica sedmih let neprekinjenih prizadevanj, da bi zagotovili najvišje standarde varnosti za evropske državljane,” je dejala evropska komisarka za transport Violeta Bulc.

M. G.