Zastopnika revnih in deprivilegiranih: Bill in Hillary Clinton najavila govorniško turnejo, za katero zaračunavata do 750 dolarjev na vstopnico

Foto: epa

Bill in Hillary Clinton sta najavila skupno govorniško turnejo v ZDA. Cena vstopnic sega do 750 dolarjev, kar pa je malo v primerjavi s preteklostjo. 

Nekdanji predsedniški par je napovedal turnejo po trinajstih mestih, ki se bo začela šele po vmesnih volitvah. Na turneji “Večer s Clintonovimi” bosta nekdanji predsednik in dvakrat spodletela predsedniška kandidatka z gosti “delila zgodbe in navdihujoče anekdote, ki so izoblikovale njuni zgodovinski karieri v javni službi”.

Domnevamo, da bosta Billovo epizodo z Monico Lewinski v Beli hiši preskočila, čeprav je ta zgodovinski dogodek odločno vplival na poznejše politične odločitve Clintonove. Ta je vse ženske, ki so obtoževale njenega moža, označevala za lažnivke, jim grozila, kupovala njihov molk in jih javno napadala. Po drugi strani je v svoji predsedniški kampanji leta 2016 poudarjala, kako je treba žrtvam posilstva verjeti.

Vse stvari, o katerih ne bosta govorila
Ravno tako lahko domnevamo, da bosta preskočila anekdote o vpletenosti Clintonove fundacije pri črpanju humanitarne pomoči, namenjene Haitiju, ki ga je leta 2010 prizadel uničujoč potres. Domnevamo tudi, da ne bo govora o tem, kako je Hillary Rusiji prepustila 20 odstotkov ameriških zalog urana. Niti ne, kako so finančni podatki razkrili dotok ruskega denarja v dobrodelno organizacijo Clintonovih ali kako je Bill prejel pol milijona dolarjev za nastop v Moskvi – ravno v času, ko se je podpisoval dogovor o ruskem nakupu kanadskega podjetja, ki je imelo v lasti ameriške rudnike urana.

Hillary Clinton Wow GIF - Find & Share on GIPHY

Napovedana govorniška turneja – cene vstopnic se po poročanju RT vrtijo med 72 in 750 dolarji – je ravno tako privzdignila marsikatero obrv, saj se zdi, da je namen turneje zgolj finančni profit in ne politično udejstvovanje. Demokrati en mesec pred vmesnimi volitvami še vedno upajo na tako imenovani “modri val”, ki je splahnel z njihovimi neutemeljenimi napadi in lažnimi obtožbami proti novoimenovanemu vrhovnemu sodniku Brettu Kavanaughu.

Nekdanja prva dama Michelle Obama (Vir: Twitter)

Cena za vstopnico za govor nekdanje prve dame Michelle Obama v sklopu njene turneje, s katero promovira svojo knjigo “Becoming”, se giblje med 30 in tri tisoč dolarji. Razlika v ceni naj ne bi bila samo v popularnosti, temveč tudi v dejstvu, da se knjiga Hillary Clinton “What Happened” (“Kaj se je zgodilo”) o njenem porazu na predsedniških volitvah proti Donaldu Trumpu prodaja zelo slabo.

Ivan Šokić