Pravica je zmagala, Brett Kavanaugh imenovan za vrhovnega sodnika ZDA, podporo mu je izrazila tudi prva dama Melania

Brett Kavanaugh (foto: epa)

Po več tednih koordiniranih napadov s strani levičarjev in demokratov, ki so vrhunec doživeli z obtožbami o poskusu posilstva, je ameriški senat vendarle potrdil imenovanje Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika. Kavanaugh je 114. sodnik vrhovnega sodišča, to pa bo po njegovem imenovanju glede na sestavo najbolj konservativno po letu 1934.

Do glasovanja v senatu je prišlo včeraj pozno popoldne, ko so kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha senatorji potrdili s 50 glasovi za, 48 pa jih je glasovalo proti. Z delom bo Kavanaugh pričel v torek, 9. oktobra. Kako tesna je bila zmaga Kavanaugha v senatu, priča dejstvo, da bi odsotnost republikanskega senatorja Steva Dainesa iz Montane utegnila ogroziti rezultat glasovanja. Ta je bil namreč na poroki svoje hčerke in se je bil pripravljen usesti na zasebno letalo, da bi prispeval odločilni glas za Kavanaugha, to pa na koncu ni bilo potrebno, saj je republikanska senatorka Lisa Murkowski z Aljaske, ki je Kavanaughu sicer nasprotovala, v senatu le potrdila svojo prisotnost poroča Breitbart.

Včerajšnje glasovanje v senatu pomeni konec tri mesece dolge umazane medstrankarske bitke ter koordiniranih napadov na Kavanaugha, ki so dosegli vrhunec z obtožbami Christine Blasey Ford o poskusu posilstva, kar naj bi se zgodilo pred 36 leti. Podporo v senatu je imel Kavanaugh sicer zagotovljeno včeraj, ko ga je podprla tudi zmerna republikanska senatorka iz Maina Susan Collins, ki je v svojem govoru poudarila pomen domneve o nedolžnosti ter Kavanaughovih kompetenc, povedala pa je tudi, da so po njenem mnenju ne glede na iskrenost Fordove obtožbe o poskusu posilstva neutemeljene.

Donald Trump in Brett Kavanaugh (foto: epa)

Imenovanje vrhovnih sodnikov je ena najpomembnejših funkcij predsednika ZDA
Ameriški predsednik Donald Trump vidi imenovanje vrhovnih sodnikov kot eno svojih najpomembnejših nalog in tudi kot razlog, zaradi katerega je bil izvoljen. V anketi leta 2016 je 48 odstotkov vprašanih odgovorilo, da je vrhovno sodišče pomemben dejavnik pri volitvah za predsednika ZDA, nadaljnjih 21 odstotkov pa jih je odgovorilo, da je to najpomembnejši dejavnik. Trump je tokrat izbiral s seznama 25 potencialnih kandidatov za vrhovnega sodnika, v njegov ožji krog pa so se poleg Kavanaugha uvrstili še Thomas Hardiman, Amy Barrett in Raymond Kethledge.

Na svojem samostojnem potovanju po Afriki je tudi prva dama Melania Trump med včerajšnjim obiskom Egipta odločno izrazila podporo sodniku Brettu Kavanaughu in za izbiro pohvalila svojega moža. Povedala je še, da je prav, da sta imela možnost spregovoriti tako Fordova kot Kavanaugh. Kot še poroča Reuters, si je Trumpova ob tej priložnosti zaželela, da bi bili ljudje in mediji bolj pozorni na njena dejanja, manj pa na to, kako se oblači.

Melania Trump ob obisku Egipta (Foto: epa)

Kavanaugh za republikance predstavlja zgodovinsko zmago
Imenovanje Bretta Kavanugha sicer za republikance predstavlja zgodovinsko zmago, saj bo sestava vrhovnega sodišča najbolj konservativna po letu 1934. To je sploh prvič po tem letu, da imajo konservativni sodniki večino na vrhovnem sodišču. Po letu 1934, ko se je pričel implementirati New Deal, so imeli v vrhovnem sodišču po poročanju Breitbarta levičarji ves čas večino. To je omogočilo zvezni vladi ZDA pridobitev do takrat nepredstavljivih pristojnosti in velikega vpliva na gospodarske zadeve. Do sedaj je imelo vrhovno sodišče v sestavi štiri konservativne in štiri liberalne sodnike, peti sodnik pa je bil sredinski Anthony Kennedy, ki je napovedal upokojitev 27. junija. Prav njegov glas je bil odločilen v mnogih zadevah.

J. Ž.