fbpx

Pravica po nigerijsko: Kastracija in smrt za pedofile, kastracija in smrtna ječa za posiljevalce

Kadunski guverner Nasir el-Rufai podpisal spremembo zakona, ki pedofile obsoja na kastracijo in smrt, posiljevalce pa na kastracijo in dosmrtno ječo. (Foto: Twitter)

Guverner nigerijske zvezne države Kaduna je v sredo, 18. septembra podpisal zakon, po katerem je tako za moške kot ženske, obsojene posilstva otrok, predpisana kastracija. Zatem sledi usmrtitev.

Po novi zakonodaji bodo v Nigeriji moškim obsojenim posilstva otrok mlajših od 14 let z operacijo odstranili testise, nakar jih bodo usmrtili. Ženske spoznane za krive posilstva otroka mlajšega od 14 let čaka kirurška odstranitev jajcevodov, nakar bodo usmrčene.

“Poleg tega, bodo taki kaznjenci zavedeni v seznam spolnih prestopnikov, ki ga bo objavil državni generalni tožilec, so po poročanju Breitbarta pojasnili pri nigerijskemu časniku Premium Times. Ni čisto jasno zakaj kirurška kastracija pred usmrtitvijo. Za zvezno državo Kaduna to predstavlja zaostritev zakonodaje na področju posilstva in pedofilije. Pred tem je bila za posilstvo zagrožena kazen največ 21 let dolga zaporna kazen, za posilstvo otroka je bila kazen doživljenjski zapor.

Če je žrtev posilstva starejša od 14 let bo po novem zakonu v poštev ravno tako prišla kirurška kastracija oziroma odstranitev jajcevodov, se bodo pa taki posiljevalci izognili smrtni kazni. Kot je pojasnil kadunski guverner Nasir el-Rufai so “drastične kazni nujne, da bi še bolj zaščitili otroke pred resnimi zločini.”

Število posilstev v porastu
Od marca do julija 2020 so v Nigeriji zabeležili 717 primerov posilstva in še 7.170 posilstev, ki niso bila prijavljena. Za primerjavo, nigerijski urad za statistiko navaja, da je bilo leta 2017 zabeleženih vsega skupaj 2.200 primerov posilstev in spolnih napadov. Po podatkih Unicefa je vsaka četrta deklica in 10 odstotkov dečkov v Nigeriji žrtev spolnega nasilja.

Po zabeleženem porastu števila posilstev so vladni uradniki skupaj z zagovorniki zdravstva za ženske zahtevali strožje kazni za posiljevalce. Ko se je 15. julija sestal parlament, je predsednik spodnjega doma Femi Gbajabiamila predlagal, da bi strožje kazni za posiljevalce lahko vključevale tudi “rezanje genitalij” obsojenim posiljevalcem. Njegov predlog je požel odobravanje v Kaduni.

Ivan Šokić