fbpx

Pravico je vzel v svoje roke: V Bangladešu serijski ubijalec, pod vzdevkov Herkules, ubija obtožene posiljevalce!

Slika je simbolična (Foto: Twitter)

V Bangladešu je neznanec, znan pod imenom Herkules, vzel pravico v svoje roke in pričel pobijati obtožene posiljevalce. S streli je pokončal je že tri obtožene posiljevalce, vsa trupla pa so imela za vratom obešeno sporočilo. K temu so ga po vsej verjetnosti spodbudili dolgotrajni sodni postopki in kultura nekaznovanja, zaradi česar se povzročitelji najhujših zločinov pogosto izognejo roki pravice.

Policija v Bangladešu preiskuje serijo umorov morilca, znanega pod psevdonimom Herkules, med njegovimi žrtvami pa so se znašli trije obtoženi posiljevalci. V dveh tednih so namreč na istem območju našli tri trupla obtoženih posiljevalcev, na njih pa so bili obešeni listki s sporočili. Na enem je bilo v bengalskem jeziku zapisano “Hercules” skupaj z jasnim sporočilom: “Sem Rakib. Posilil sem deklico iz kraja Bhandaria. To so posledice posilstva. Pazite se, posiljevalci!” Deklica, omenjena v sporočilu, je obtožila napadalce, da so jo skupinsko posilili 14. januarja, ko je bila na poti proti hiši starih staršev. Kot navaja portal Breitbart, je njen oče primer prijavil policiji in obtožil moška z imenoma Rakib in Sajal, ki sta bila oba med žrtvami Herculesa.

Žrtev prvega izmed ubitih obtoženih posiljevalcev umorjena le nekaj ur po obtožbi
Maščevalni pohod Herkulesa se je začel z umorom posiljevalca z imenom Ripon. Ta je bil skupaj s tremi sodelavci s strani 18-letne delavke 7. januarja obtožen posilstva, njeno truplo pa so našli v njeni hiši le nekaj ur po obtožbi. Truplo Ripona so našli 17. januarja, kmalu zatem pa je sledilo še truplo Sajala iz že omenjenega primera, nazadnje pa so 1. februarja našli truplo Rakiba. Vse žrtve se pripisujejo Herkulesu, pokončane pa so bile s streli v glavo.

Policija, Bangladeš (Foto: Twitter)

Posilstva v porastu, kultura nekaznovanja pa storilce k temu le spodbuja
Posilstva in še posebej spolne zlorabe otrok so v Bangladešu v porastu, pri reševanju zločinov in privedbi odgovornih pred roko pravice pa je policija pogosto nemočna. Lokalne nevladne organizacije so navajale podatke, da je vsakomesečno v državi umorjenih kar 28 otrok in posiljenih 49. Bangladesh Shishu Adhikar Forum opaža, da so ti zločini predvsem posledica dolgih sodnih postopkov in kulture nekaznovanja, ki še dodatno spodbuja kriminalce k povzročanju kaznivih dejanj. V letu 2018 je bangladeška policija zabeležila 16.523 zločinov nasilja nad ženskami in otroki, ki vključuje tudi posilstva. To je za zločini, povezanimi z nelegalnimi drogami, druga najpogostejša vrsta zločinov, s katero se soočajo v Bangladešu.

J. Ž.