Prebeg iz socialističnega raja: Še pet kubanskih nogometašev po tekmi s Kanado zaprosilo za azil

Kubanski nogometaš Yordan Santa Cruz. (Foto: epa)

Pet kubanskih nogometašev je po porazu s Kanado v nogometni ligi narodov Srednje in Severne Amerike ter Karibov (Concacaf) v tej severnoameriški državi zaprosilo za azil, je v ponedeljek poročala državna kubanska televizija.

Kuba je s kar 0:6 v Torontu izgubila uvodno tekmo lige narodov Concacaf proti gostiteljici Kanadi. Po porazu pa se je pet nogometašev, Yordan Santa Cruz, Andy Baquero, David Urgelles, Orlendiz Benitez in Alejandro Portal, odločilo, da se s preostalimi reprezentanti ne bodo vrnili nazaj na Kubo, ampak bodo v Kanadi zaprosili za azil.

Na kubanski televiziji so dejanje peterice prebežnikov označili kot “vsega obžalovanja vredno”, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Med omenjeno peterico velja Santa Cruz za enega najboljših kubanskih igralcev, skupaj z Baquerom je bil član kubanske reprezentance, ki se je leta 2013 uvrstila na svetovno prvenstvo v kategoriji do 20 let.

44 športnikov prebegnilo v zadnjih 17 letih
Po podatkih kanadskih medijev je v zadnjih sedemnajstih letih 44 igralcev s Kube med športnimi turnirji poiskalo zatočišče v državah gostiteljicah športnih tekmovanj. Junija je četverica nogometašev zapustila ekipo med gostovanjem na turnirju za zlati pokal v Združenih državah Amerike, poroča STA. Po smrti kubanskega voditelja Fidela Castra se je komunistični režim sicer precej omehčal, vendar pa se zaradi zaostrene trgovinske zapore, ki so jo vpeljale ZDA, ter posledičnega pomanjkanja in slabih gospodarskih razmer številni Kubanci v iskanju boljšega življenja še vedno odločajo za pobeg iz socialistične oaze sredi Karibov.

Peter Truden