fbpx

Prebivalci Bihaća že tri dni zapored na protestih zahtevajo izselitev migrantov iz centra mesta, saj vlamljajo, ropajo in ustrahujejo tudi otroke!

Foto: Twitter

Prebivalcem bosanskega obmejnega mesta Bihać je prekipelo. Že tretji dan zapored so namreč organizirali velik protestni shod proti migrantski politiki, saj nezakoniti migranti postajajo vedno bolj nasilni in ustrahujejo meščane. 

Mestni svetnik in likovni umetnik Sej Ramić je zahteve protestnikov predstavil že v soboto in poudaril uvedbo izrednih razmer. “Zahtevamo, da policija kantona v 48 urah ustavi prihod novih migrantov. Zahtevamo, da notranje ministrstvo v petih dneh določi, kje bo migrantski center. Boriće ne damo.”

Sicer Borići predstavljajo predel, kjer je oblast pričela s sečnjo dreves, da bi naredila prostor za prikolice, kamor bi namestili ilegalce. In še: “Če naše zahteve ne bodo izpolnjene, bomo blokirali ceste, državne ustanove. To je naše mesto!” Protestnike je razburilo, ker so nezakoniti migranti iz hotel Sedra v Cazinu prišli do tovarne Bira v Bihaću, ki je tako kot Borići predvidena za preoblikovanje v migrantski center.

Foto: Krupljani

Foto: Twitter

Po informacijah portala N1 je okoli 50 migrantov krenilo proti meji s Hrvaško, in sicer na mejni prehod Izačić. Na mejni prehod Maljevac pa je po poročanju bosanskih medijev prišlo okoli 200 ilegalnih migrantov, ki si želijo na Hrvaško. Območje je celo preletaval helikopter. Kljub resnosti situacije pa je policija protestnikom zagrozila, da jih bo razgnala, ker nimajo dovoljenja za shod.

Na Mestnem trgu v Bihaću, kjer se je odvijal protestni shod, je Ramić izpostavil zahtevo, da  se migranti odstranijo iz mesta Bihać, da se migrantom omeji gibanje. “Zahtevamo varnost. Zaustavite prihod migrantov v Bihać.” Glede na to, da se je na tretji dan protestov v Bihaću zbralo več tisoč ljudi, kaže, da je jeza nad nasilnimi migranti res velika.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Zahtevajo lokacijo za migrante zunaj mesta
Meščani Bihaća zahtevajo izredno sejo vlade Unsko-sanskega kantona (USK), mestnega sveta in državnih organov, razglasitev izrednih razmer v Bihaću in dogovor o prihodnji lokaciji za migrante zunaj mesta, poroča portal Biščani. Mnoge državljane jezi, kako migrante čez mejo spuščajo brez potnih listov, njih pa ne. “Ljudje migrantom nosijo hrano in obleko, a oni za zahvalo ropajo po ulicah otroke, jim na vrat nastavljajo nože, napadajo policijo,” je na Facebooku zapisala Anda.

Portal Avaz poroča, da se je istočasno iz Bihaća proti mejnemu prehodu odpravila skupina 50 migrantov v spremstvu policije. Slišati in čutiti je bilo mogoče nelagodje množice, ko je eden izmed govornikov na shodu omenil, da se za oskrbo migranta namenja 3.500 bosanskih mark. Pravi, da mnogo družin ne zasluži mesečno toliko denarja, plačujejo pa davke, iz katerih gre denar za vzdrževanje migrantov. Organizatorji  shoda so sicer odpovedali pohod proti migrantskemu centru, ker so se bali, da bi prišlo do provokacij, saj “nekateri komaj čakajo, da bi protestnike prikazali v slabi luči”. Zato so organizatorji razglasili konec protesta in pozvali udeležence, naj se mirno in dostojanstveno razidejo, kar so le-ti tudi storili.

N. Ž.