Razmere v Bihaću postale nevzdržne, migranti vdirajo celo v šole in pri tem napadajo učence!

Migranti v Bihaću. (Foto: Biscani.net)

V Bihaću vladajo izredne razmere, vanj vsakodnevno z avtobusom in vlakom prispe do 150 nelegalnih migrantov. Ministrstvo za notranje zadeve Unsko-sanskega kantona je že tako na robu zmogljivosti, z rastjo števila migrantov, ki v mestu čakajo na nadaljevanje poti proti Zahodni Evropi, pa raste tudi število kriminala – v zadnjem času so migranti pričeli napadati celo učence. Lokalni prebivalci imajo invazije dovolj in zato v soboto pripravljajo proteste.

V mesto Bihać, ki se nahaja v bližini hrvaško-bosanske meje, je tako samo avgusta prišlo 1.866 migrantov, v septembru pa se je število prispelih migrantov povzpelo že na alarmantnih 2.764. Invazija pa trenutno dobiva nezaslišane razsežnosti, s Centrotransovimi avtobusi in vlaki Talgo v mesto dnevno prispe že kar 150 migrantov. Krajani imajo dovolj, zato v soboto napovedujejo množične proteste. Mestni svetnik v Bihaću in profesor umetnosti na lokalni gimnaziji Sej Ramić je o tem za spletni portal biscani.net povedal: “Protesti v soboto so organizirani zaradi zaostritve situacije z migranti v Bihaću. To je apel državnim oblastem, da migrante umaknejo iz mesta in jih premestijo na lokacije, od koder ne bodo mogli ogrožati prebivalcev Bihaća.” Prebivalci si od oblasti želijo predvsem povečanje števila policijskih patrulj ter v primeru pomanjkljivih zmogljivosti pričakujejo pomoč zvezne policijske uprave.

Profesor umetnosti in mestni svetnik v Bihaću Sej Ramić opozarja, da so migranti pričeli vdirati celo v šole. (Foto: Twitter)

Nelegalni migranti vdirajo celo v šole in napadajo učence
S številom nelegalnih migrantov pa v Bihaću rastejo tudi stopnje kriminala, razmere so postale za prebivalce že naravnost nevzdržne. Mestni svetnik in profesor Ramić je za omenjeni portal povedal, da so migranti pričeli vdirati celo v šole ter napadati učence, kar je nedopustno in po njegovih besedah zelo zaskrbljujoče za starše. Ob tem za nastalo situacijo krivi oblasti: “Odgovorni so ministrstvo za varnost, oddelek za tujce, zvezno ministrstvo za notranje zadeve in vlada kantona. Naše ministrstvo za notranje zadeve je na meji zmogljivosti!” 

J. Ž.