Prebivalci Tuzle ostro proti sprejemnemu centru za migrante

Migranti v Tuzli. (Foto: epa)

Vlada Federacije Bosne in Hercegovine je zapuščeno kasarno v Ljubačah nedaleč od Tuzle določila za nov sprejemni center za migrante, a temu nasprotuje lokalno prebivalstvo in mestni svetniki v Tuzli, ki poudarjajo, da je migrantom potrebna pomoč, a nikakor ne v njihovi bližini.

Večji del kasarne v Ljubačah, ki že leta ni v rabi, naj bi po po dločitvi vlade BiH postal nov sprejemni center za migrante. S tem pa se ne strinjajo lokalni prebivalci.

“Z vsemi dovoljenimi sredstvi se bomo borili proti temu,” je povedala Lutka Grgić, ki živi nekaj metrov stran od kasarne. Enakega mnenja so tudi ostali prebivalci.

Migrante bi naselili sredi naselja
“Nahajamo se v centru naselja in srcu industrijske cone, kampi se nikjer na svetu ne postavljajo na takih mestih, temveč na izoliranih lokacijah,” je opozorila Grgićeva.

Ilegalni migranti v Tuzli. (Foto: epa)

“Vse nas skrbi za našo varnost. Pet let smo tu bili v vojni, nihče ni nikamor odšel. Na pamet nam ne pade, da bi to počeli sedaj. Od tu me lahko samo izselijo, a vprašanje je, ali živo ali kako drugače,” je odločena Grgićeva.

Predsednik mestne skupščine v Ljubačah Dražen Vilušić je po pisanju USKinfo povedal, da je migrantom “potrebno pomagati, a ne z namestitvijo poleg družinskih hiš.”

200 novih migrantov vsak dan
Vilušić opozarja, da v kolikor bi se uresničil načrt bosansko-hercegovske vlade, življenje v Ljubačah ne bi bilo več mogoče, saj migrante spremljajo “razna kriminalna dejanja, vlomi v hiše, napadi na ljudi in podobno.” To pa bi pomenilo, da je varnost prebivalcev ogrožena. Po Vilušićevih trditvah so ogrožena tudi življenja migrantov, saj se okoli zapuščenega vojaškega objekta nahaja minsko polje. Na področje Tuzle že sedaj vsak dan prispe približno 200 ilegalnih migrantov.

Naj prekličejo odločitev glede namestitve migrantov v Ljubačah, so vlado pozvali tudi mestni svetniki v Tuzli. Župan Tuzle Jasmin Imamović meni, da je v BiH dovolj izoliranih lokacij, na katere bi lahko namestili migrante, ne da bi zaradi tega ogrožali domače prebivalstvo. Pri tem je izpostavil potrebo po učinkovitem zaprtju meje BiH.

Ivan Šokić

 • RATATA

  Srbi in pomuslimanjeni Srbi v Bosni poenoteni!

 • romanos1

  čudno,da se nobeden ne spomni,da bi od migrantov zahteval naj se vrnejo domov,saj ni nobene vojne več,pa čakajo jih tudi družine in obnova domovine!

  • Olga101

   Točno tako!

  • šmentanamuha

   Čudno, da se nobeden ne spomni, da bi jim zaračunal izlet v Evropo in po Evropi.

  • samsara

   Tok je sprožen, največja zasluga gre merklovi.
   Zdaj je migrantski tok dejstvo. Vedno bolj vsakdanji, že kar nekako samoumeven pojav, vsajen v podzavest ljudi, ki ga veleizdajalske oblasti posameznih držav in EU ne želijo prepoznati in prikazato kot to, kar v resnici je.

  • Igor Kavalar

   Zakaj pa misliš, da so se spomnili teorije o podnebnih spremembah?
   Za backup, ko jih folk prebere, da jih zajebavajo v glavo.

 • šmentanamuha

  No, če imajo še Bosanci pol kufer teh tipov, pol je res puna kapa.

 • samsara

  “Po Vilušićevih trditvah so ogrožena tudi življenja migrantov, saj se okoli zapuščenega vojaškega objekta nahaja minsko polje.”

  Morda pa bi se migranti utegnili izkazati kot uporabni ‘strokovnjaki’ za razminranje?

 • Van Der Waals

  ŠE MUSLIMANI NOČEJO MUSLIMANE! HAHA

 • Andrej

  Bosanci imajo vsaj možnost upora. Pri nas še tega ni. Si v hipu sovražni govornik.