fbpx

Prebujenci v džihad proti antičnim kipom, ker so preveč beli

Kipi grškega filozofa Aristotela, rimskega konzula Cicera in rimskega cesarja Marka Avrelija (foto: WIkimedia)

Arheološki muzej Cambridge University se je znašel na piki progresivnih prebujencev. Moteči naj bi bili marmornati kipi iz antike, ki so po mnenju bojevnikov za družbeno pravičnost preveč beli.

V arheološkem muzeju Cambridge University bodo obesili znake, ki bodo pojasnjevali očitno “belskost” in manko “raznolikosti” med antičnimi kipi, ki jih imajo v zbirki. To naj bi bil del kampanje proti rasizmu.

Po trditvah predstavnikov muzeja naj bi zbirka kopij zaradi svoje beline ustvarjala “zavajajoč vtis” belskosti in “odsotnost raznolikosti” v antiki. Kipi v antiki so bili iz različnih materialov in posledično tudi barv. Nekateri so bili marmornato beli, drugi bronasti, nekateri spet iz črnega kamna. Stari Grki so imeli celo to navado, da so kipe radi barvali, da so bili v odtenku barve kože in oblačilih kar se le da podobni človeku, ki so ga upodabljali, ali če je šlo za mitološko osebo, kar se le da podobni ideji.

Univerza klonila pod pritiski enega odprtega pisma

A vse kar je bilo potrebno, da so na univerzi svojo zbirko antičnih skulptur razglasili za rasistično je bilo eno samo odprto pismo, ki ga je skupaj napisalo nekaj diplomantov, študentov in profesorjev. Po poročanju Spiked Online so prebujenci v pismu zahtevali javno priznanje “problemov z rasizmom znotraj področja klasičnih študij in aktivno delo proti rasizmu znotraj discipline.”

Univerza se je že predala. Na fakulteti bodo tako poskrbeli za reedukacijo profesorjev na oddelkih, ki se ukvarjajo z grški in rimsko zgodovino ter jezikoslovjem. Predavatelji bodo po novem morali vedeti kako pristopiti k občutljivim temam kot je vprašanje rasizma in temu primerno prilagoditi svoj jezik in snov na predavanjih.

Prebujeni džihadisti tako gredo po stopinjah svojih islamističnih kolegov na Bližnjem in Srednjem vzhodu, ki veselo razstreljujejo, vandalizirajo in uničujejo kakršnekoli ostanke in ruševine, kaj šele v celoti ohranjene cerkve, ki imajo v sebi karkoli Zahodnega ali predislamskega.

Ivan Šokić