Pred nizozemsko obalo že tri dni gori ladja z električnimi avtomobili

Goreča ladja z avtomobili (foto: epa)

Ob nizozemski obali je v sredo na tovorni ladji, ki prevaža avtomobile, izbruhnil požar, v katerem je umrl najmanj en član posadke, več drugih pa je poškodovanih. Že tri dni se odvija prava tekma s časom, da bi preprečili okoljsko katastrofo, saj požara še vedno niso pogasili. Na ladji naj bi bilo okoli 500 električnih vozil.

Na ladji Freemantle Highway, ki pluje pod panamsko zastavo, je v torek zvečer izbruhnil požar, ki je ubil enega člana posadke, druge pa so evakuirali in prepeljali v bolnišnice. “Posadka je poskušala sama pogasiti požar, vendar ji to ni uspelo. Žal je ena oseba umrla, več drugih pa je poškodovanih,” je v izjavi zapisala obalna straža.

“Ogenj še vedno gori in še vedno je veliko dima,” je še sporočila nizozemska obalna straža in dodala, da je ladjo zaradi vetra in tokov odneslo proti zahodu. “Plovilo je trenutno izven prometnih poti, tako da pomorski promet poteka na varni razdalji.” Temperatura na ladji je še vedno zelo visoka in gašenje požara je težko, je povedal tiskovni predstavnik obalne straže Edwin Granneman.

Gasilske ladje so sicer morale prenehati škropiti gorečo ladjo, “da bi preprečili, da bi na ladjo prišlo preveč vode” ter da bi se izognili potopitvi ladje v bližini biološko raznolike in zaščitene verige otokov v regiji Frizija.

So vzrok električni avtomobili?
Shoei Kisen Kaisha, lastnik ladje, je dejal, da obstaja “velika verjetnost, da je požar izbruhnil v električnih avtomobilih”, vendar je dodal, da je treba vzrok še raziskati.

Ladja je namreč plula med nemškim pristaniščem Bremerhaven in egiptovskim Port Saidom, ko naj bi se vnelo eno od električnih vozil na krovu, sumijo preiskovalci. Na ladji, ki lahko prevaža do 3 tisoč vozil, je bilo v času nesreče skupno 23 ljudi. Najmanj sedem mornarjev je pred plameni pobegnilo s skokom v morje, ostale so s plovila rešili s helikopterjem. 16 rešenih mornarjev so zaradi dihalnih težav oskrbeli v bolnišnici, nihče od njih ni resno ogrožen.

Anita Gužvič