fbpx

Predsednica Evropske komisije poslala jasno sporočilo: Putin mora pred Mednarodno kazensko sodišče!

Foto: epa

Putin mora izgubiti to vojno in se soočiti s svojimi dejanji,” je dejala predsednica Evropske komisije Ursula Von  der Leyen za Bild in dodala, da bi morali ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi vojnih zločinov v Ukrajini postaviti pred Mednarodno kazensko sodišče.

Ni dvoma, da so bili v Ukrajini storjeni vojni zločini, je v intervjuju še dejala predsednica Evropske komisije, ki se je sicer v četrtek mudila na obisku v Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zato tudi podpiramo zbiranje dokazov za morebitni postopek pred ICC. To je osnova našega mednarodnega pravnega sistema, da se zločin kaznuje, in na koncu je za vojne zločine v Ukrajini odgovoren Putin,” je dodala. Na vprašanje, ali misli, da bo Putin nekoč dejansko priveden pred sodišče, je odgovorila: “Verjamem, da je to mogoče.

Sledi zločinov Putinove vojske iz Buče. (Foto: epa)

Von der Leynova je med obiskom Kijeva, kjer je opravila pogovore z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmihalom o tesnejšem povezovanju z Evropsko unijo, navaja STA. Obljubila je še, da bo Evropa Ukrajino podpirala “tako dolgo, kot bo to potrebno“.

Sara Kovač