fbpx

Predsednik Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu v bran Orbanu glede nezakonitih migracij: “Orban ni slab Evropejec!”

Foto: epa

Manfred Weber, vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), ki predstavlja največjo politično skupino v Evropskem parlamentu, je pred kritiki javno ubranil madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki ga ti označujejo kot evroskeptika in slabega Evropejca zaradi protimigrantske drže. Prav tako je član konzervativnega bloka nemške kanclerke Angele Merkel poudaril, da ni prav s prstom kazati na Orbana in dejati, da ni dober Evropejec. 

“Če si pogledate migrantsko razpravo, pri nas večinoma govorimo o beguncih, če pa si pogledate razprave v Pragi, Bratislavi ali Budimpešti, tam govorijo o nezakonitih migrantih. Mislim, da je za vse nas najbolj pomembno, da govorimo drug z drugim in se soočamo drug z drugim,” je povedal Manfred Weber na tiskovni konferenci v Evropskem parlamentu.

Evropska unija je večkrat zagrozila madžarskemu premierju s sankcijami glede njegovih domnevnih kršitev človekovih pravic, evropskih vrednot in svoboščin na splošno. Evropski tehnokrati so bili še posebej užaljeni ob govoru Viktorja Orbana, ki ga je ta imel na začetku meseca ob uradni prisegi za tretji zaporedni mandat na čelu madžarske vlade. Pozdravil je namreč konec liberalne demokracije, ki je bila po njegovih besedah na Madžarskem v 21. stoletju nadomeščena s  krščansko demokracijo, ki zagotavlja dostojanstvo, svobodo in varnost. Ob tem pa je opozoril, da je Evropska unija izgubila stik z realnostjo, in poudaril, da bi lahko migrantska politika odprtih vrat povzročila smrt narodov.
Mediji vedno manj navdušeni 
Zdi se, da mediji niso pretirani navdušeni nad Webrovim dojemanjem Orbana. Uk Independent je zapisal, da je Weber zavzel pozicijo obrambe madžarskega “avtoritarnega” premierja. V ognju z mediji, konkretneje z Washington Postom se je znašel tudi aprila, ko je Orbanu čestital za zgodovinsko zmago, ki mu je prinesla dvotretjinsko večino. Kolumnist Washington Posta je namreč na družabnem omrežju Twitter glede Webra zapisal: “Sram naj te bo. Orban je antisemitski rasistični demagog in avtoritarec, ki sistematično uničuje ostanke demokracije na Madžarskem. Ti pa mu to omogočaš. “

Foto: epa

Poleg tega, da je Orban v javnosti postal znan po nasprotovanju migrantski politiki Evropske unije, se je izkazal tudi kot eden največjih nasprotnikov milijarderja Georga Sorosa, ki se rad vmešava v notranje zadeve drugih držav in spodbujanje nenadzorovanega priseljevanja v Evropo. Na začetku tega meseca je Sorosova Open Society Foundations uradno končala z delovanjem na Madžarskem in svoje osebje preselila v Berlin. “Ni pomembno, kolikokrat se George Soros odpravi v Bruselj, ni pomembno kolikokrat je zadeva z nezakonitim priseljevanjem umeščena na agendo in koliko ima Soros zaveznikov v Bruslju, mi ne bomo popustili,” je poudarjal Orban med svojo kampanjo, ko je govoril proti nevladnim organizacijam, ki jih financira Soros.

N. Ž.