fbpx

Predsednik Trump v svojem letnem nagovoru navdušil z izjemnimi gospodarskimi rezultati ZDA in načrti, ki jih je potrebno še izpeljati

Letni nagovor ameriškega predsednika Donalda Trumpa (vir: youtube)

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem letnem nagovoru spregovoril o uspehih svojega prvega leta na čelu države. V svojem nagovoru se je dotaknil uspehov v gospodarstvu, padca števila brezposelnih ter poudaril, kako sta vera in družina vrednoti, ki sta v središču ameriškega življenja. Spregovoril je tudi o potrebi po obnovi zastarele infrastrukture, potrebi po znižanju cen zdravil, sprejetju nove davčne reforme, ki je znižala davke povprečnega Američana. Osrednje mesto v govoru je imela imigracijska reforma, Trump pa je spregovoril tudi o uspehih v boju proti terorizmu, rivalstvu z Rusijo in Kitajsko ter potrebi po omejevanju ameriške denarne pomoči državam po svetu na izključno tiste, ki delujejo v skladu z ameriškimi nacionalnimi interesi. Za konec je izpostavil trpljenje zatiranih v Iranu, Venezueli ter Severni Koreji.

V uvodu svojega letnega nagovora je predsednik Trump povedal, kako je število brezposelnih v državi najnižje v zadnjih 45 letih. V prvem letu Trumpovega predsedovanja je bilo ustvarjenih 2,4 milijona novih delovnih mest, od tega kar 200 tisoč v proizvodnji. Borze podirajo en rekord za drugim, medtem ko velika podjetja vračajo proizvodnjo v ZDA. Velik del zaslug za to gre sprejetju Trumpove davčne reforme, ki je razbremenila srednji sloj ter znižala višino davkov za podjetja.

Ob tem je Trump poudaril, da so odpravili tudi kazen, ki so jo bili primorani plačevati posamezniki, ki so zaslužili manj kot 50 tisoč dolarjev letno in si niso mogli privoščiti plačevanja za Obamovo zdravstveno zavarovanje. Ironija je bila v tem, da je bilo lažje plačati kazen za neimetje obveznega zdravstvenega zavarovanja kot pa plačevati za zdravstveno zavarovanje, ki ni krilo ničesar.

To bo po Trumpovih besedah omogočilo sanjati Ameriški sen več ameriškim državljanom kakor kdajkoli prej. “V Ameriki vemo, da sta vera in družina, ne vlada in birokracija, osrednja točka ameriškega življenja. Naš moto je ‘V Boga zaupamo’.” S temi besedami je dal vedeti, da niso ljudje zaradi države, temveč država zaradi ljudi.

Ravno tako se je v svojem nagovoru zavzel za znižanje cen zdravil na recept. Te so po Trumpovem mnenju previsoke in bi morale biti primerljive z ostalimi državami po svetu. Zavzel se je tudi za dostop do eksperimentalnih terapij in zdravil za bolnike z neozdravljivimi boleznimi. “Čas je, da kongres da tem čudovitim Američanom “pravico da poskusijo.”

Imigracijska reforma
Največji šok za Trumpove nasprotnike je prišel pri omembi imigracijske reforme. Predsednik Trump si je s preprosto izjavo uspel prisvojiti izraz, ki so ga levičarji leta uporabljali, ko so skušali upravičiti, zakaj bi morali dovoliti nelegalnim migrantom, da ostanejo v državi. “Moja dolžnost in sveta dolžnost vsakega izvoljenega uradnika v tej dvorani je braniti Američane – ščititi njihovo varnost, njihove družine, njihove skupnosti ter njihovo pravico do ameriškega sna. Zato ker so tudi Američani sanjači.”

Trumpov nagovor (vir: Youtube)

Trump je povedal, kako je potrebno doseči kompromis, “pravičen kompromis – tak, kjer nihče ne dobi vsega, kar hoče, a naša država dobi kritične reforme, ki jih potrebuje.” Imigracijsko reformo je razdelil v štiri stopnje. Tako bi omogočil pridobitev ameriškega državljanstva 1,8 milijonom nelegalnim mladoletnikom, ki so prišli v državo kot otroci, zgradil zid na meji z Mehiko, ki bi ščitila Američane pred nasiljem kartelov, tolp ter pred teroristi, končal sistem pridobitve državljanstva na podlagi žrebanja ter končal verižno migracijo, ki je omogočala priseljencem, da s seboj pripeljejo včasih tudi več kot deset sorodnikov.

Boj proti terorizmu ter totalitarnim režimom
Predsednik Trump je povedal, kako sta Rusija in Kitajska tekmici ZDA, in omenil potrebo po vlaganju v obnavljanje ameriške vojske, katere proračun naj bi bil v zadnjih letih osiromašen. Ob tem je povedal, da so bili doseženi veliki uspehi v boju prit ISIS ter v vojni v Afganistanu po tem, ko so sprejeli nova pravila vojskovanja ter prepustili odločanje poveljnikom na terenu, namesto da bi čakali nepotrebne odobritve birokratov v Washingtonu.

Trump je ošvrknil tudi države, ki so se v ZN izrazile proti ameriškemu priznanju Jeruzalema. Med njimi je takrat bila tudi Slovenija. Trump je pozval senat, naj omeji ameriško denarno pomoč samo na države, ki delujejo v skladu z ameriškimi nacionalnimi interesi.

Za konec je izpostavil trpljenje ljudi v Iranu in sporočil Irancem, da bodo v svojih prizadevanjih za demokracijo ter proti islamističnemu režimu v Američanih vedno lahko našli prijatelje. Spomnil je na trpljenje in kaos, ki vladata v komunistični Venezueli, ter povedal, da najbrž na celem svetu ni mesta, kjer bi bili ljudje bolj mučeni, stradani ter trpinčeni, kot so v Severni Koreji. Trump se je v skladu s tem zavzel za več odločnosti. “Pretekle izkušnje so nas naučile, da neukrepanje ter popuščanje vabi samo dodatne provokacije ter agresijo. Ne bom ponavljal napak prejšnjih administracij, ki so nas spravile v tako nevaren položaj,” je Trump zaključil svoj nagovor.

Ivan Šokić