Predsednik Uefe Aleksander Čeferin že drugič pod pritiski zaradi slabe organizacije finala lige prvakov

Datum:

Po tem ko je leta 2020 predsednik Uefa Aleksander Čeferin nasilje na Wembleyju med finalom Eura 2020 označil za nesprejemljivo in obljubil, da bodo v prihodnje poskrbeli za varnost vseh, tudi navijačev, je v soboto pri vhodu na stadion Stade de France v Parizu za finale Lige prvakov med Liverpoolom in Real Madridom zavladal kaos. Francoska policija je s solzivcem napadla navijače kluba vključno z nosečnicami in majhnimi otroki, mnogi pa so organizacijo dogodka označili za “nevredno finala lige prvakov“.

Sinočnji finale lige prvakov v Parizu, ki se je končal z zmago Reala z 1:0, se je začel z več kot polurno zamudo, razlog pa naj bi bil po navedbi organizatorjev najprej varnostni, potem pa prepozen prihod navijačev. Vse to je razjezilo številne privržence Liverpoola, ki so na družbenih omrežjih poročali, da so pred stadionom čakali več ur, kar se je končalo s kaosom, v katerem je morala posredovati tudi policija s solzilcem.

Potem ko je francoska policija na dogodku finala lige prvakov s solzivcem napadla navijače kluba vključno z nosečnicami in majhnimi otroki, je klub Liverpool zahteval preiskavo, saj je bilo to zanje absolutno nesprejemljivo. Vodstvo Uefe je nato kot uradni razlog za zamudo navedlo, da je na tisoče navijačev želelo vstopiti na stadion s ponarejenimi vstopnicami. To naj bi povzročilo zastoje pri vhodu na stadion, zato je Uefa dobronamerno prestavila začetek finala, češ, da bi si tekmo lahko ogledalo čim več navijačev z veljavnimi vstopnicami.

Angleški navijači pred stadionom Wembley leta 2020 (Foto: epa)

Spominjalo je na incident v Wembleyu iz leta 2020
Francoska policija je bila prisiljena ustvariti ozek človeški lijak, kaotični prizori pa naj bi bili podobni tistim z evropskega prvenstva v Wembleyu leta 2020. Takrat je predsednik Uefe Aleksander Čeferin zagotovil večjo varnost v prihodnosti, vendar Uefi pod njegovim vodstvom sodeč po sobotnem incidentu to ni uspelo. Izgovor za incident naj bi bilo na tisoče navijačev Liverpoola, ki so skušali na tekmo vstopiti z lažnimi vstopnicami.

Klub Liverpool je nad dogodkom in slabo varnostjo ogorčen, zahteval pa je tudi takojšnjo preiskavo, za tuje medije pa so povedali, da se “nihče od navijačev ne bi smel na največji evropski tekmi soočiti s čim takim”. Na desetine težko oboroženih policistov je bilo posnetih, kako udarjajo navijače, med katerimi so bile tudi nosečnice in majhni otroci. Nekatere priče so po poročanju Daily Mail izjavile, da je bila policija navzoča ves čas in da je imela že pripravljene celo vodne topove in druge naprave za nadzor množice. Po strašljivih pričanjih nekaterih prisotnih, naj bi tudi nekatere novinarje, ki so se znašli v kaosu Uefe, prisilila v izbris obremenilnih posnetkov, da zadeve ne bi prišle v javnost. Eden od družinskih članov igralca Liverpoola je ostro obsodil organizacijo na stadionu in okoli njega. Izjavil je, da “ni vredna finala lige prvakov” in da je uporaba solzivca v prostorih, kjer so otroci, nevarna.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...