Predstavniki Hamasa so na obisku v Moskvi

Pripadniki palestinske teroristične organizacije Hamas (Foto: epa)

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je potrdila, da je Hamasova delegacija resnično v Moskvi, je sporočila kolunistka The Daily Beast Julia Davis. 

V Moskvo je prispela delegacija Hamasa. Predstavniki teroristične organizacije so v Moskvi dejali, da je pred osvoboditvijo talcev v Gazi potrebna prekinitev ognja, za kar je potrebno sprejeti dogovor. Rusija ima sicer povezave z vsemi ključnimi akterji na Bližnjem vzhodu, vključno z Izraelom, Iranom, palestinskimi oblastmi in Hamasom, poroča Index HR.

Izrael je ob tem pozval Moskvo, da izžene gostujočo delegacijo islamistične skupine, rekoč, da je povabilo v Moskvo sramotno. V zadnjih dneh je sicer zaznati spremembo ameriške retorike v zvezi s palestinsko-izraelskim konfliktom. Vse kaže na to, da se brezpogojna podpora ZDA Izraelu krha. Predsednik ZDA Joe Biden in njegova administracija so v zadnjih dneh malce spremenili stališče glede situacije na Bližnjem vzhodu. Podpora invaziji na Gazo pa upada tudi med Izraelci. Invazije ne podpira več polovica Izraelcev.

Znano je tudi, da so ameriška bojna letala napadla dve lokaciji v vzhodni Siriji, ki sta povezani z Iranom. Ameriška vojska je zračne napade izvedla kot povračilni ukrep za napade proiranskih milic na ameriške cilje. Napade sta izvedli lovski letali F-16. Iz Egipta pa prihaja novica, da je raketa zadela tamkajšnjo bolnišnico v turističnem mestu Taba, ki je v bližini meje z Izraelom, pri čemer je bilo ranjenih šest ljudi.

Domen Mezeg