Nemci ne bodo podeljevali potnih listov antisemitom

Foto: epa

Nemčija želi antisemitom preprečiti pridobitev državljanstva med skokom števila incidentov. Medtem ko se Nemčija sooča s porastom antisemitskih incidentov med trajajočo vojno med Izraelom in Hamasom, je Faeser dejal, da bodo tisti, ki podpirajo teroristično skupino, “preganjani z vso močjo zakona”, poročajo tuji mediji.

Novi nemški zakon, ki je trenutno v obravnavi nemškega parlamenta, bi prinesel stroga pravila glede antisemitizma. Antisemiti, ljudje, ki so zagrešili antisemitska dejanja in privrženci Hamasa nikoli ne bi mogli dobiti državljanstva, je v sredo dejala nemška notranja ministrica Nancy Faeser.

“Naš osnutek novega zakona o državljanstvu, o katerem bomo zdaj razpravljali v bundestagu, zagotavlja jasno izključitev antisemitov,” je dejala Faeserjeva v izjavi, izdani po srečanju z izraelskim veleposlanikom v Nemčiji Ronom Prosorjem. Medtem ko se Nemčija sooča s porastom antisemitskih incidentov med trajajočo vojno med Izraelom in Hamasom, je Faeser dejala, da bodo tisti, ki podpirajo teroristično skupino, “preganjani z vso močjo zakona”. Po Hamasovem brutalnem napadu 7. oktobra na Izrael in posledični izraelski napovedi vojne teroristični skupini v Gazi je policija povečala varnost judovskih ustanov.

Foto: EPA

Prejšnji teden je skupnost Kahal Adass Jisroel sporočila, da je bila njihova sinagoga v berlinski soseski Mitte napadena z dvema zažigalnima napravama. Policija je dogodek potrdila. Poročali so o več primerih simbolov Davidove zvezde, naslikanih na stanovanjskih stavbah v Berlinu, kjer živijo Judje, medtem ko so Izraelci, ki živijo v mestu, opazili porast napadov in sovražnosti propalestinskih privržencev.

Približno 2.500 teroristov je 7. oktobra z območja Gaze po kopnem, zraku in morju vdrlo čez mejo v Izrael in pri tem ubilo okoli 1.400 ljudi in zajelo več kot 200 talcev vseh starosti. Izrael je sprožil ofenzivo, za katero trdi, da je namenjena uničenju Hamasove infrastrukture, in je obljubil, da bo odstranil celotno teroristično skupino, ki vlada Stripu. Pravi, da cilja na vsa območja, kjer Hamas deluje, hkrati pa si prizadeva zmanjšati število civilnih žrtev.

Foto: epa

Kancler Olaf Scholz je v nedeljo dejal, da je ogorčen nad antisemitsko agitacijo, ki se širi v Nemčijo, in ob otvoritvi nove sinagoge opozoril, da mora biti zaobljuba “Nikoli več” nezlomljiva. V nedeljo se je več kot 100 vodilnih nemških korporacij združilo, da bi izkazalo svojo podporo Izraelu in svoje nasprotovanje antisemitizmu, morilskemu napadu 7. oktobra. V celostranskem oglasu, objavljenem v večjih časopisih v Nemčiji, z naslovom “Nikoli več je zdaj”, je 106 spodaj podpisanih podjetij, ki predstavljajo glavnino državnega gospodarstva in zaposlujejo milijone delavcev, obsodilo antisemitizem in sovraštvo do Judov.

T.B.