fbpx

Tanja Fajon dvignila pritisk predstavnikom srbske vlade; ti so obsodili njeno licemerje

SD Evroposlanka Tanja Fajon (foto: STA)

Evroposlanka Tanja Fajon je kot predsednica odbora za stabilizacijo in pridruževanje Srbije k EU v Beogradu sodelovala na sestanku s srbsko vlado. Po sestanku je imela veliko povedati na račun Srbije, kar pa so ji predstavniki srbske oblasti zamerili, saj naj bi na sestanku z njimi zgolj molčala, nato pa sestanek še predčasno zapustila.

Predsedovanje evroposlanke Socialnih demokratov Tanje Fajon odboru Evropskega parlamenta za stabilizacijo in pridruževanje Srbije k EU ne gre tako, kot bi si obe strani mogoče želeli.

Vladajoče v Srbiji je namreč zmotilo, da je bila Fajonova na tiskovni konferenci za novinarje kritična do njihovega dela, medtem ko je na sestanku z njimi zgolj molčala.

“Ne razumem te Tanje Fajon, ki se zdaj dela pametno,” je v izjavi povedal tiskovni predstavnik srbskega predsednika Aleksandra Vučića, Vladimir Đukanović.

“Ona nam zdaj govori, kako se nam izteka čas in ne vem kaj, a na teh pogovorih prej ni rekla nič. Niti dveh povedi ni rekla. Pa mi ni jasno, kaj se zdaj dela pametno, ko pa je celo predčasno odšla s sestanka, in zdaj ona govori, kako se izteka čas, kako mora oblast ne vem kaj sprejeti in tako naprej in tako naprej,” je povedal Đukanović.

“Ženska božja, to, kar si imela, bi nam lahko tam povedala v obraz, ne pa da si tu več odsotna kot prisotna, nato pa greš in imaš tiskovno konferenco,” je dodal Đukanović.

V Srbiji trenutno vlada svojevrstna politična kriza. Spomladi 2020 se pripravljajo parlamentarne volitve, a določene opozicijske stranke jih nameravajo bojkotirati. To na srbsko vlado, ki si prizadeva za izboljšanje odnosov z EU, meče slabo luč, saj postavlja pod vprašaj demokratičnost in legitimnost takih volitev.

Na obtožbe iz Beograda se je odzvala tudi Fajonova, ki je zapisala: “Kot novinarka, političarka in tudi kot ženska sem se naučila marsičesa, tudi nizkotnih udarcev, žaljenja ali laži. Politiki smo zelo odgovorni tudi za stanje duha v družbi. Vedno bom na strani dialoga, svobode medijev, strpnosti. Mimogrede, štipendistka Sorosa pa res nisem bila.”

Ne štipendistka, a zagotovo “zaveznica”
Štipendistka Georga Sorosa morda res ne. A vsekakor je bilo ime Fajonove skupaj s sedaj nekdanjim evroposlancem DeSUS Ivom Vajglom na internem seznamu Soroseve organizacije Open Society Foundation, na katerem so bili navedeni vsi “zavezniki” v Evropskem parlamentu.

Vir: Printscreen, Reliable allies in the European Parliament (2014 – 2019), OSF

Omenjeni dokument je še vedno dostopen na spletni povezavi TUKAJ.

Ivan Šokić