Preko trupel do politične zmage: Kako indijska leva opozicija zlorablja žalovanje za umrlimi!

Foto: epa

Indija se nahaja globoko v drugem valu epidemije ter beleži številne smrti, kar so bliskovito pograbili tamkajšnji časniki in tiskovne agencije za srdit obračun z vladajočo politiko. Ob tem jim tesna stojita ob strani britanski in ameriški tisk. Predsednika indijske vlade Narendro Modija (stranka Bharatiya Janata) domači in tuji novinarji razglašajo za avtoritarnega populističnega voditelja in ga primerjajo z Donaldom Trumpom. 

Drugi val epidemije je močno prizadel indijsko podcelino. Dežela se sooča s številnimi smrtnimi žrtvami in žalujočimi. Vendar pa mnogi osebno trpljenje ljudi izkoriščajo za lastno politično promocijo in posel. Ob tem gre omeniti zlasti številne indijske, ameriške in britanske tiskovne agencije, ki so stvar pograbile in izvajajo srdito propagando. Pretekli vikend je bil v Indiji sicer postavljen nov rekord števila okuženih – 400 tisoč novih okuženih v enem samem dnevu, poroča RT.

Prav tako se je med 19. in 29. aprilom podvojilo dnevno število smrtnih žrtev. Zaradi velikega števila smrti obstaja celo nevarnost, da bi bili uradni podatki števila umrlih podcenjeni. Po dolgotrajnem odlašanju so se s pomočjo le odzvale ZDA. Bela hiša naj bi drugim državam pomagala s 60 milijoni odmerki cepiva AstraZeneca. Ob tem naj bi bil Indiji namenjen največji delež. Iz ZDA naj bi prišle tudi kisikove jeklenke in hitri testi za covid-19 ter 100 tisoč mask N95, da bi Indija uspela zaščititi svoje najbolj izpostavljene zdravstvene delavce. 

Pogreb v Indiji. (Foto: epa)

Na pomoč pa so priskočile tudi nekatere druge države, kot so Združeno kraljestvo, Pakistan, Kitajska. Prispevale naj bi denimo hitre teste, zdravila, maske, ventilatorje itd. Tako domača kot tuja levica situacijo prikazujeta kot neuspeh največje “fašistične diktature” sveta. Za tovrstno retoriko so odgovorni zlasti zahodni novinarji. Zanimiv je tudi podatek, da ena odkupljena fotografija v “fotobankah” pa včasih stane mnogo več kot znašajo stroški pogreba. 

Domen Mezeg