fbpx

Premier Orešković: Moje podjetje bi propadlo, če bi toliko govorili o ustaših in komunistih

Hrvaški premier Tihomir Orešković (foto: epa).

Po razburljivi razpravi je večina hrvaških poslancev v petek zvečer potrdila 13. hrvaško vlado, ki jo bo vodil premier Tihomir Orešković. V vladi, ki jo sestavljata desna Domoljubna koalicija in stranka Most neodvisnih list, bosta 2 podpredsednika in 20 ministrov.

Vlado mandatarja Tihomirja Oreškovića je podprlo 83 izmed 149 poslancev, ki so bili v saboru med glasovanjem. Proti je glasovalo 63 poslancev, 5 je bilo vzdržanih. Po glasovanju so vsi člani vlade tudi zaprisegli.

Hrvaško bodo preoblikovali v boljšo državo
Orešković je v petek dopoldne med predstavitvijo programa svoje vlade v štiriletnem mandatu napovedal, da se bodo osredotočili na krepitev gospodarstva in življenjskega standarda hrvaških državljanov. Zelo na splošno je izpostavil, da si bodo prizadevali predvsem za vzpostavitev makroekonomskega ravnovesja in da bodo Hrvaško do konca štiriletnega mandata leta 2020 preoblikovali v boljšo državo.

Poslanci strank, ki so bili v dosedanji levosredinski vladi, so opozorili na pomanjkljivosti gospodarskega programa ter izpostavili, da Orešković ni povedal nobenih konkretnih ukrepov, s katerimi bi uresničil napovedane cilje. Mnogih področij, o katerih se je govorilo med volilno kampanjo, kot je decentralizacija ali pa delavske pravice, pa se ni dotaknil.

“Sabor je razdeljen, pričakoval sem več”
Na koncu celodnevne razprave je Orešković znova nagovoril poslance znova nagovoril Orešković in dejal, da je pazljivo spremljal njihove nastope. “Sabor je razdeljen, pričakoval sem več. Moje podjetje bi propadlo, če bi se toliko časa pogovarjali o ustaših in komunistih,” je povedal. Izrazil je upanje, da hrvaški narod ni tako razdeljen ter da si bo v nasprotnem prizadeval za njegovo enotnost.

Poudaril je, da ni politik ter da ni obremenjen z zgodovino, a je sprejel premierski izziv kot čast, ker želi pomagati državi in okrepiti standard njenih prebivalcev, za katere se bo, kot je povedal, žrtvoval. “Ideologije me ne bodo preusmerile s poti. Čas in rezultati so vse, kar iščem,” je izjavil.

Med drugim je poudaril, da je bil kot Hrvat, ki je živel v Kanadi, tamkajšnja narodnostna manjšina ter da je imel prijatelje različnih narodnosti. “Manjšine so bogastvo,” je sporočil.

“Hvala za prispevek k razpravi. Gremo delat,” je sklenil svoj nagovor.

B. O., STA