fbpx

Preobrat: V Španiji prvič več mrtvih kot v Italiji zaradi koronavirusa

Foto: epa

Italija že nekaj časa velja za evropski “epicenter” koronavirusa, še zlasti zaradi velikega števila vsakodnevno umrlih, vendar jo je v zadnjih 24 urah že prehitela Španija, ki postaja novo veliko žarišče pandemije. Naši zahodna soseda je v nedeljo zabeležila 756 smrtnih žrtev, v največji državi Iberskega polotoka pa kar 838.

Doslej je bilo v Italiji zabeleženih kar 97.689 okuženih, v enem samem dnevu 5217, novih smrtnih žrtev pa 756. V deželi na Apeninskem polotoku je doslej zaradi novega virusa sicer preminilo največ ljudi na svetu, vendar pa se ta situacija počasi spreminja, saj jo je včeraj po število umrlih v enem dnevu, Španija prvič prehitela. Ta je v zadnjih 24 urah zabeležila kar 838 umrlih (24sata.hr).

V svetu je z vsakim dnem več okuženih. Na Kitajskem, ki sicer velja za deželo začetka epidemija, pa so že razglasili pričetek konca epidemije, saj se je zaustavilo njeno širjenje, zdravstvena situacija v državi pa opazno izboljšala, kar pa absolutno ne velja za ZDA, kjer se je epidemija šele dobro začela.

V svetu uradno okuženih preko 500.000 ljudi
Po najnovejših podatkih je v svetu okuženih okoli 685.100 ljudi. Upanje pa vzbuja kar 146.000 ljudi, ki so okrevali. A globalno izboljšanje situacije še nekaj časa ne bo na vidiku, saj “nova Kitajska” postajajo prav ZDA s 124.356 okuženimi in 2.236 umrlimi. Korona virus je najbolj prizadel prav zvezno državo New York, za katero je ameriški predsednik Donald Trump sicer že predlagal popolno karanteno.

Kot že rečeno, je korona virus na Stari celini najbolj prizadel Italijo. Na drugem mestu je Španija, tej pa sledi Nemčija. Španija je razglasila izredne razmere, kar med drugim prinaša prepoved gibanja ter uvedbo popolne zapore gospodarstva z izjemo najnujnejših sektorjev.

Kakšno je stanje pri nas?
V Sloveniji vse od polnoči velja prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega naslova. Prvi primer okužbe je bil v v naših krajih odkrit 4. marca, do danes pa je okuženih 756 ljudi, testiranih pa je bilo 21.349 ljudi. Doslej je znanih 11 smrtnih žrtev. Do nadaljnega velja, da so vse vzgojno-izobraževalne ustanove zaprte. Poleg tega je ustavljen javni potniški promet, hotelske nastanitve, bari, restavracije, fitnesi in kozmetični saloni pa prav tako zaprti. Potovanja v tujino se odsvetuje.

Domen Mezeg