fbpx

Presenetljiva napoved češkega premierja: Lahko pride tudi do “čexita”

Bohuslav Sobotka, češki premier (foto: epa).

Češki premier Bohuslav Sobotka je napovedal, da se bo – v kolikor bo iz EU izstopila Britanija – za takšen korak verjetno odločila tudi Češka, saj se boji domino efekta. Več kot polovica Čehov bi izstop iz EU podprla.

Češki premier Bohuslav Sobotka je povedal, da bi lahko prišlo to “čexita”. Odločitev Bruslja, da članice EU prisili v kvote migrantov, je mnoge države članice pošteno ujezila, poroča hrvaški Index. Kar tri petine Čehov je v novembrski javnomnenjski raziskavi dejalo, da z delovanjem Evropske unije niso zadovoljni, več kot 60 odstotkov pa bi jih na morebitnem referendumu glasovalo za izstop iz Unije.

“V kolikor bo Velika Britanija zapustila Evropsko unijo, lahko podobne razprave kmalu pričakujemo tudi v naši državi,” je dejal premier. Ob tem je dodal, da bi izstop Češke iz EU lahko povzročil ekonomske in varnostne težave, povečal pa bi se vpliv Rusije.

Tak postopek bi po mnenju premierja predstavljal “absolutno negacijo dogajanja po letu 1989, ko je Češkoslovaška zavrnila Sovjetsko zvezo”.

N. K.