Prestolonaslednik Savdske Arabije: Iranski voditelj je slabši od Hitlerja

Princ Mohammed bin Salman (Foto: epa)

Mohammed bin Salman je, po intervjuju z glavnim urednikom Atlantika Jeffreyjem Goldbergom sodeč, ugotovil, kako narediti vtis na ameriško politiko – s hvalo Izraela in demoniziranjem Irana.

“Verjamem, da če pogledamo iranskega vrhovnega voditelja, je Hitler dober,” je rekel Salman Goldbergu. “Hitler ni storil tega, kar skuša storiti iranski vodja. On je poskušal osvojiti Evropo, vrhovni vodja pa skuša osvojiti svet. “

Prestolonaslednik piha na dušo Američanom. (Foto: epa)

“Sestanek s princem Mohammedom je potekal pred nedavnim usodnim nasiljem na meji med Gazo in Izraelom, vendar ne verjamem, da bi prestolonaslednik spremenil svoje poglede v luči teh dogodkov,” je zapisal Goldberg. “Arabci in mnogi arabski voditelji so utrujeni od Palestincev. Če bo princ Mohammed dejansko dosegel to, kar je rekel, da želi doseči, bo Bližnji vzhod spremenjen,” je še dodal Goldberg, ki je sicer znan kot odkriti sionist in je služil izraelski vojski.

V pogovoru sta se dotaknila tudi zakonov Savdske Arabije, ki omejujejo vedenje žensk. Pravi, da je bilo leto 1979 “šarnirsko leto v zgodovini Savdske Arabije”, ko so iranska revolucija in sunitska ekstremistična obleganja Velike džamije v Meki “povzročili konservativno reakcijo v kraljestvu”. Torej vidite, da je to “trikotnik zla”, ki je res kriv za položaj žensk v Savdski Arabiji. Na vprašanje, ali namerava kaj storiti v zvezi s tem, je odgovoril: “V Savdski Arabiji je veliko konservativnih družin in veliko družin, ki imajo drugačno mnenje,” poroča RT.

“Ljudje v Savdski Arabiji lahko svobodno delajo, kar želijo”
Glede vojaške intervencije v Jemnu pod vodstvom Savdske Arabije, ki se odvija od marca 2015, na račun tisočih civilnih življenj, je Salman dejal, da Savdska Arabija skuša pomagati ljudem v Jemnu. Pogovarjala sta se tudi o svobodi govora, saj tam ne smeš blatiti islama, ne smeš kritizirati osebe, lahko pa institucijo, hude sankcije pa zadevajo tudi tiste, ki grozijo nacionalni varnosti. “Poleg tega pa ljudje lahko svobodno delajo, kar želijo,” je dodal.

Kljub njegovemu občudovanju modernizacije in globalizacije je še vedno pristaš avtokracije. “Če ne bi bilo absolutne monarhije, ne bi imeli Združenih držav,” je še pojasnil in izrazil podporo ameriškim ustanoviteljem od francoskega kralja Ludvika XVI. naprej.

A. G.