fbpx

Previdno na tem hrvaškem otoku: Cene na prodajnih policah se lahko razlikujejo od te, ki vam jo zaračunajo na blagajni!

Fotografija je simbolična (Foto: Pixabay)

Priča smo vsakodnevnim podražitvam. Na tem hrvaškem otoku pa gredo cene tako v nebo, da je nerodno celo tamkajšnjim domačinom. Ker pa se cene menjajo iz dneva v dan, zaposleni trgovci komaj uspejo zamenjevati napise z novimi cenami na prodajnih policah, poroča Slobodna Dalmacija.

Dogajati se je začelo, da je na trgovinski polici označena cena za tekoči gel za pranje perila za polovico nižja, kot se ta nato izkaže na blagajni. Kupce na hrvaškem otoku Šolta je pred dnevi šokiralo, ko so videli, koliko je po novem potrebno odšteti za kilogram sira gavda in pa čajne salame. 92 kun (12,22 evra) je namreč potrebno odšteti za kilogram omenjenega sira, za kilogram čajne salame pa 130 kun (17,27 evra).

“Bog ne daj, da ostaneš tukaj žejen tukaj, raje si napolnite čutaro z vodo, zavarujte se kot kamela pred odhodom v puščavo. Ker kot opažamo v Maslinici, na šoltskem Beverly Hillsu, je v trgovini vse za kune, dve, tri, pet in več, dražje,” ugotavljajo pri hrvaškem portalu.

Na celini so vidno nižje cene
Za plastenko s Cedevito, pijačo, ki si jo sicer pripravite sami, je potrebno v Splitu odšteti 6,99 kun (0,93 evra), v Maslinici pa 9,99 kun (1,33 evra). Glede na to, da Split velja za dražje mesto, je cena za marsikoga upravičeno presenetljiva. Daleč od tega, da gre za osamljeni primer. Liter vina Plavac namreč po besedah ene izmed domačink na Šolti stane 53 kun (7,04 evra), v Splitu pa je zanj potrebno odšteti 44,99 kune (5,98 evra). Ponekod na Šolti pa je cena vina dosegla 65 kun (8,64 evra), zato je na mestu opozorilo domačinke turistom, da naj bodo pri nakupovanju v trgovinah previdni, ker se cene istega artikla med trgovinami razlikujejo.

Za hrvaški medij je spregovorila tudi ena od razočaranih mamic, ki pravi, da so celo plenice v Splitu za 20 kun cenejše kot pri njih. Določene stvari pa so na Šolti celo dvakrat dražje kot v celinskem delu. Če moraš za gel za prhanje v Splitu odšteti devet kun, ga na Šolti ni mogoče najti po 20 ali 30 kun.

Foto: Google maps

Po besedah domačinke dogajanje ni le sramotno, ampak tudi bolno. Trgovci namreč ljudi vidno izkoriščajo. “Smo žrtve monopola maloprodajne verige, nekonkurenčnosti,” je izpostavila kritično in dodala, da žal nimajo nobene izbire. Tako so priča stanju, kjer so prav vsi podrejeni gostu, ki je premožen. Kakorkoli, prepričana je, da tudi tujci niso neumni, ko gre za zavajanje. Cene na stojalih se namreč razlikujejo od tistih na blagajni.

Na otoku, kjer imajo v naselju Maslinica razkošen hotel in marino z jahtami, se sicer soočajo s pomanjkanjem sezonskih delavcev. Eden od prodajalcev je povedal, da včeraj je bila ena cena, danes je druga, jutri bo tretja. Napram lani se je vse podražilo za od 20 do 30 odstotkov. Razlog je po njegovih besedah mogoče iskati tudi v podražitvi cene vožnje s trajektom. Za solato je tako potrebno odšteti po 18 kun (2,39 evra), za kilogram krompirja pa 10 kun (1,33 evra). Podražilo pa se je seveda tudi vse ostalo, za malo kavo z mlekom je potrebno odšteti 11 kun (1,46 evra), za sok pa kar 17 kun (2,26 evra).

Nina Žoher